Porastao broj zaposlenih u javnoj upravi

    3 godine pre 502 pregleda Izvor: CDM

U prvom kvartalu 2019. godine došlo je do povećanja broja zaposlenih u javnoj upravi  i to 50 osoba, odnosno povećanja od 143 zaposlena na centralnom nivou, te smanjenja od 93 zaposlena na lokalnom nivou, navodi se u Izvještaju o realizaciji Plana optimizacije javne uprave 2018-2020. za period od 1. januara do 31. marta ove godine, koji je juče razmatrala Vlada.

Vlada je zadužila državne organe i javne ustanove čiji je osnivač država, a preporučuje se sudstvu, državnom tužilaštvu i jedinicama lokalne samouprave, da obustave zapošljavanje zasnivanjem radnog odnosa na neodređeno i određeno vrijeme do 31. decembra 2019. godine. Uz izuzetak, moguće je zasnovati radni odnos na određeno ili neodređeno vrijeme uz saglasnost Užeg kabineta.

“Zadužuju se državni organi i javne ustanove čiji je osnivač država, a preporučuje se sudstvu, državnom tužilaštvu i jedinicama lokalne samouprave, da donesu rješenja o prestanku radnog odnosa licima koja su zaključila radni odnos na određeno vrijeme nakon isteka roka na koji je odnos zasnovan, s tim što se radni odnos ne može produžiti do 31. decembra 2019. godine bez prethodne saglasnosti Užeg kabineta”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Na osnovu podataka dostavljenih Ministarstvu javne uprave, na centralnom nivou došlo je do povećanja broja zaposlenih, i to 130 osoba, dok ukupno smanjenje iznosi 175 zaposlenih.

Kada je u pitanju sektor prosvjete, korišćeni su raspoloživi podaci Ministarstva finansija, koji pokazuju da je u ovom sektoru broja zaposlenih porastao za 188 osoba.  Na lokalnom nivou, došlo je do ukupnog povećanja broja zaposlenih u iznosu od 137 , dok ukupno smanjenje iznosi 230 zaposlenih. Ovime je ostvaren neto efekat smanjenja broja zaposlenih u iznosu od 93 osobe tokom prvog kvartala 2019. godine.

Na centralnom nivou je do najvećeg povećanja došlo u sektorima prosvjete (188), unutrašnjih poslova (22) i finansija (15), a do najvećeg smanjenja u sektorima zdravstva (39),  poljoprivrede i ruralnog razvoja (11), kao i u sudstvu i tužilaštvu (10).

Na osnovu raspoloživih podataka Ministarstva javne uprave, a kako se navodi u ovom dokumentu, od ukupnog povećanja na centralnom nivou koje iznosi 130 zaposlenih, naveći broj lica zaposlen je uz odobrenje Užeg kabineta Vlade – 91, što čini 70 odsto ukupnog povećanja. Slijede zapošljavanja po osnovu javnih oglasa započetih prije početka sprovođenja Plana optimizacije – 37 zaposlenih, odnosno 28.5 odsto ukupnog povećanja, dok su bez odobrenja Užeg kabineta Vlade zaposlene dvije osobe, što čini 1,5 procenata ukupnog povećanja.

Od ukupnog smanjenja na centralnom nivou koje, prema podacima Ministarstva javne uprave, iznosi 175 zaposlenih, najveći procenat čine smanjenja po osnovu sporazumnog raskida radnog odnosa – 46 (26,3 odsto) i po osnovu prestanka radnog odnosa na određeno – 45 osoba (25,7 odsto). Slijede zaposleni koji su napustili centralni nivo po osnovu ostvarivanja prava na penziju – 40, odnosno 22,9 odsto, a zatim zaposleni koji su napustili centralni nivo po osnovu otkaza zaposlenog odnosno ugovora o radu – 23, odnosno 13,1 odsto ukupnog smanjenja. Po osnovu drugih razloga po sili zakona radni odnos je prestao za 20 osoba, što čini 11,4 odsto ukupnog smanjenja, dok je jedna osoba proglašena tehnološkim viškom, što čini 0,6 procenata ukupnog smanjenja.

Prema polaznim vrijednostima, na centralnom nivou ima 39,312 zaposlenih, a na lokalnom nivou 12,174. Ciljna vrijednost smanjenja kroz kratkoročne mjere do kraja 2018. godine na centralnom nivou iznosila je tri odsto (1,179 zaposlenih), a na lokalnom pet procenata (609 zaposlenih), dok ciljna vrijednost smanjenja kroz srednjoročne mjere koje se sprovode do 2020. godine na centralnom nivou iznosi pet odsto (1,966 zaposlenih), a na lokalnom 10 odsto (1,217 zaposlenih). Ispunjavanje ovih indikatora direktno je vezano za transfer dvije varijabilne tranše u iznosu od 8 miliona eura u okviru Sektorske budžetske podrške koju pruža EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: