Poražavajuće: Više od 100 maloljetnika osuđeno tokom 2023. u Crnoj Gori

    3 sedmice pre 226 pregleda Izvor: adria.tv

Foto:Pixabay –

Tokom prethodne godine u Crnoj Gori su zbog počinjenih krivičnih djela pravosnažno osuđene čak 123 osobe mlađe od 18 godina.

Prema podacima Uprave za statistiku, ukupan broj prijavljenih maloljetnih učinilaca krivičnih djela u 2023. godini iznosio je 196, a optuženih 128.

Najčešće su to bili dječaci. Zbog krivičnih djela je tokom protekle godine prijavljeno devet maloljetnica, optuženo je 11, a osuđeno 10 njih.

Krađa, prevara, razbojništvo, zelenaštvo – samo su neka od krivičnih djela protiv imovine, a upravo su ta protiv imovine bila najbrojnija u strukturi onih koja su činili maloljetnici.

Bilo je osuđenih i zbog najtežih krivičnih djela, onih protiv života i tijela, u koja se, između ostalog, ubrajaju ubistvo, tuča, lako i teško povrjeđivanje…

Struktura krivičnih djela zbog koji su prijavljeni, optuženi i osuđeni maloljetnici, izvor: Monstat/Adria

Iz Uprave policije su nedavno za portal Adria kazali da maloljetnička delinkvencija preuzima primat po važnosti u odnosu na druge društvene probleme današnjice, posebno jer su u centru pažnje i interesovanja najranjivije grupe – djeca.

Mnogo je, istakli su, faktora koji utiču na njen razvoj, a neki od glavnih su emocionalne karakteristike, dezorganizovana i disfunkcionalna porodica, obrazovani sistem, socijalni faktori, negativni uticaji društvenih mreža, kao i lični faktori.

“Faktor koji ima značajnu ulogu u razvoju delinkventnog ponašanja kod pojedinca jeste primarno porodica, koja ključnu ulogu ostvaruje u ranom djetinjstvu, a kasnije i obrazovne ustanove, gdje veoma bitnu ulogu igra nastavno osoblje za razvoj djeteta van porodične sredine”, rekli su iz UP.

A prevencija je primarno usmjerena na blagovremeno prepoznavanje faktora rizika kriminaliteta, gdje je, zaključili su, neophodan multidisciplinaran pristup – uključujući porodicu, školu, državni i nevladin sektor, medije, sportske kolektive i druga udruženja i subjekte.