Posječena stabla bila zdrava

    6 dana pre 452 pregleda Izvor: dan.co.me

“GRIN HOUM” OSUDIO SJEČU LIPA U OMLADINSKOJ ULICI U PLJEVLJIMA

Ne smiruju se kritike nadležnih zbog sječe lipa u Omladinskoj ulici. Iz nevladine organizacije „Grin houm“ ne prihvataju objašnjenje da su posječena stabla bila oboljela već smatraju da je sječa izvršena iz drugih razloga. Poručuju da u godinama klimatskih promjena, u kojim se intenzivno razmišlja o tome kako da se gradovi rashlađuju zbog velikih temperatura, u Pljevljima se bez problema posijeku čitavi drvoredi sa 50 stabala lipa.

Nije razmatrana zaštita pojedinačnih stabala, kako predviđa Lokalna strategija biodiverziteta, niti je propisana adekvatna zamjena drveća. Podsjećamo da se u novousvojenoj odluci o komunalnom redu Pljevalja navodi obaveza očuvanja fonda stabala u gradskim naseljima, te da eventualno rješenje o sječi nadležnog organa mora da propiše adekvatnu zamjensku sadnju, što ukrasno bilje svakako nije, kaže Nataša Kovačević iz NVO „Gin houm“.

Kovačevićeva ističe da pozivaju Opštinu da hitno preusmjeri sredstva za revitalizaciju drvoreda i da obustavi dalje uređivanje drvoreda bez stručnih osnova, odnosno da ih obnovi novim i odraslim sadnicama autohtonih vrsta.

Štaviše, prateći dobru evropsku praksu EU za jačanje zelene infrastrukture, svako posječeno drvo treba zamijeniti sa tri sadnice. Desetkovanje drvoreda, osim što je aktivnost uništavanja javnog dobra, zastarjeli je pristup koji međunarodnoj javnosti pokazuje koliko smo neozbiljni u implementaciji evropskih pravnih tekovina i politici pristupanja EU, kazala je Kovačević.

Dio Omladinske ulice u Pljevljima biće rekonstruisan u narednom periodu, a opštinske vlasti su dozvolile sječu stabala kako bi se određeni poslovi završili. Iz loklane uprave prije dva dana je poručeno da će biti zasađena nova stabla.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6621 pregleda