Poslanici vlasti za 23 sjednice dobili preko 756.000 eura

  • 6 mjeseci pre
  • 145 pregleda
  • Izvor: dan/volimpodgoricu

Poslanici crnogorskog parlamenta su tokom prošle godine održali 23 sjednice, a u tom periodu parlamentarci iz vladajuće koalicije uzeli su preko 756.000 eura po osnovu zarada. Podatak da je parlament održao 23 sjednice tokom prošle godine može se naći u godišnjem izvještaju o radu parlamenta, a iznose zarada poslanika objavljuje skupštinska služba.

Opozicija, čiji jedan dio i danas bojkotuje parlament, nije učestvovala u svim sjednicama koje su održane prošle godine.

Nevladin sektor već godinama upozorava da su poslanici, posebno oni iz vlasti, skandalozno malo angažovani u parlamentu, a da su, s druge strane, preplaćeni i da neopravdano uživaju brojne privilegije.

Vladajuća koalicija ima 42 poslanika u parlamentu, a u zakonodavnom domu sjedi 81 poslanik.

Po podacima iz parlamenta, plata predsjednika Skupštine Ivana Brajovića tokom prošle godine bila je 1.900 eura. Zarada Marije Ćatović iz DPS-a iznosila je preko 1.800 eura, a njenih partijskih kolega Branimira Gvozdenovića, Miodraga Vukovića i Obrada Stanišića preko 1.700 eura.

Prema izvještaju, u 2018. godini je održano 20 sjednica redovnog zasjedanja i tri sjednice vanrednog zasjedanja Skupštine Crne Gore 26. saziva, na kojima je donijeto ukupno 198 akata, uključujući 83 zakona, od čega 46 zakona o izmjenama i dopunama zakona. U prošloj godini održano je ukupno osam posebnih sjednica Skupštine posvećenih premijerskom satu i poslaničkim pitanjima. Predsjedniku Vlade je postavljeno 38 pitanja, a članovima Vlade 307.

U istom periodu, radna tijela Skupštine Crne Gore održala su 284 sjednice tokom 274 dana, u ukupnom trajanju od 288 sati i 57 minuta, na kojima su razmotrene 724 tačke dnevnog reda, među kojima 189 predloga zakona, a razmotrena su i 534 amandmana. Na sjednicama radnih tijela održana su četiri kontrolna i 30 konsultativnih saslušanja.

Interesantno je da je zasjedao i Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji je tokom prošle godine održao po jedan sastanak u Strazburu i u Podgorici.

U izvještaju se navodi da je na Odboru za evropske integracije razmotren i veći broj dokumenata iz procesa evropskih integracija, a zabilježeno je i veće učešće poslanika Skupštine Crne Gore na sastancima organizovanim u okviru predsjedavanja EU. Prema izvještaju, intenzivna međunarodna saradnja obilježila je i 2018. godinu kroz brojne bilateralne i multilateralne susrete, kao i brojne regionalne i međunarodne skupove. Istovremeno, kako tvrde iz Skupštine, nastavljene su aktivnosti u vezi sa transparentnošću i otvorenošću rada crnogorskog parlamenta.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.