Посланички клуб ДФ-а поднио предлог за оцјену уставности допуна Закона о локалној самоуправи

    2 sedmice pre 84 pregleda Izvor: PV Informer

САОПШТЕЊЕ  

Посланички клуб Демократског фронта поднио је Уставном суду предлог за оцјену уставности допуна Закона о локалној самоуправи којим су локални избори одложени за октобар 2022. године. Како се наводи у предлогу, останком на снази оваквог закона, створио би се опасан и противуставан преседан по којем је интервенцијом законодавца могуће произвољно мијењати изборни систем и то док трају раније заказане изборне радње. 
Тако би се нпр. могло догодити да уколико оспорени пропис остане у правном поретку Црне Горе да законодавац у септембру мјесецу одлучи да помјери рок за одржавање  локалних избора најкасније за март 2023. године. С обзиром на наводе овог предлога, јасно је да су испуњени процесни услови да се ова предмет приоритетно разматра на Уставном суду. 

Јасно је да је пропис неуставан у цјелини, и у потпуности противан потврђеним међународним уговорима. Према томе, закон није усвојен двотрећинском већином како то Устав налаже, него простом. Поред тога, представља директно кршење забране повратног дејства закона, узимајући у обзир да су избори раније расписани за јун и јул ове године. Даље, сам предлагач оваквог закона је констатовао да он треба бити привремена замјена за свеобухватну изборну реформу, гдје  је за такву законодавну активност била потребна двотрећинска већина.
Важно је нагласити чињеницу да је спорни текст о одлагању избора инкорпориран у Закон о локалној самоуправи, а не у Закон о избору одборника и посланика, чиме је предлагач свјесно заобишао двотрећинско одлучивање, иако се у погледу материје регулисања спорни текст неспорно бави уређењем изборног система и то у дијелу термина одржавања избора.
Дакле, прије доношења спорног прописа већ су биле донијете одлуке о расписивању избора. Било да су пријевремени или редовни избори, а који су већ расписани, своје утемељење имали су и имају у прописима који су важили у моменту расписивања. Такође, да би било која одредба била легална, мора успинити домаће и европске стандарде законитости, а правни основ код овог закона је у цјелости изостао, будућу да је њиме прекршен највиши правни акт. 

Треба истаћи да су се изборне радње за локалне изборе почеле одвијати по прописима који су били на снази у вријеме расписивања избора, а оспореним актом је дошло до стварања ситуације која је у цјелости супротна начелу владавине права и правне сигурности. У том смислу је, примјера ради, Општинска изборна комисија Будве утврдила листу ДФ-а за тај град чији је носилац Мило Божовић. Из овога је потпуно је јасно да је усвојени закон директно противан остваривању бирачког права.  
Имајући све у виду, ДФ предлаже да Уставни суд Црне Горе својим рјешењем хитно покрене поступак оцене уставности оспореног акта, те да након спроведеног поступка укине у цјелости допуну Закона о локалној самоуправи.

Демократски фронт

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: