Posle šest decenija u mraku, ponovo sjaj kandilja sa munare pljevaljske dzamije na Jaliji

    9 meseci pre 1256 pregleda Izvor: PV Informer

Kad je pisao o ljudskom bitisanju na ovom dunjaluku, čuveni pisac Meša Selimović je između ostalog napisao : „Ono što nije zapisano, i ne postoji; bilo pa umrlo“.

I eto i uredništvo našeg portala sa ovim tekstom daje doprinos kazivanju o postojanju stare pljevaljske Hadzi Hasanove dzamije, čije je munare šest decenija prkosilo ljudskoj zlobi i ukazivalo na nepravdu koja je činjena prema svetinjama na prostorima pljevaljske opštine. Odlučismo da i na ovaj način ukažemo na aktivnosti oko ispravljanja nepravde, a istovremeno i ukažemo na doprinos pljevljaka svih vjera i nacija, koji su se svako na svoj način i svojim mogućnostima, uključili u akciju vraćanja ovog vjerskog objekta njegovoj namjeni.

I kao plod te zajedničke borbe za ispravljanjem nepravde u prošlosti, koja je činjena prema mnogim vjerskim zajednicama, protekle noći posle šest decenija mraka ponovo sijaju kandilji na pljevaljskoj Hadzi Hasanovoj dzamiji. Veliki je ovo događaj za sve ljude dobre volje, za pljevaljsku multinacionalnu sredinu.

Posebno je ovo veliki događaj za pljevaljske dzematlije i za sve vjernike na pragu mjeseca Ramazana, kad u danima posta kandilji sa pljevaljskih dzamija ukažu na završetak cjelodnevnog posta.

Ko zna po koji put treba ukazati na najveće zasluge koje pripadaju Nikoli Rovčaninu i Demokratskoj Crnoj Gori i njihovoj upornosti da se ovaj vjerski objekat vrati onima kojima je vjekovima pripadao. Pokazali su svim ranijim vlastodršcima da je potrebna samo dobra volja i želja da se ispravi ono što je oteto pripadnicima Islamske zajednice u Pljevljima.

Potrebno je ukazati i na veliko angažovanje pljevaljskog imama Ferida Osmanagića na završetku poslova na munari dzamije, kao i širenju sloge između vjerskih velikodostojnika svih vjerskih zajednica i širenju bratskih odnosa među svim narodima na ovim prostorima.

U Pljevljima još ima živih sugrađana koji su živi svjedoci rušenja dijela dzamije i prekopavanja grobova zaslužnih pripadnika Islama, koji su sahranjivani u krugu pljevaljske dzamije na Jaliji. Ovo je veliki događaj i za njih.Nažalost mnoge dzematlije nisu dočekale ovaj veliki događaj.

Zbog svega toga sjaj kandilja sa munare pljevaljske Hadzi Hasanove dzamije u naselju Jalija u vedroj pljevaljskoj noći, predstavlja veliki događaj za sve ljude dobre volje i pobjedu pravde nad nepravdom.

Nadamo se da će nadležni u pljevaljskoj opštini što prije pozitivno odgovoriti na zahtjeve Odbora Islamske zajednice u Pljevljima i izdati urbanističko -tehničke uslove za rekonstrukciju ovog starog vjerskog objekta i tako i sami dati doprinos očuvanju istorijskih spomenika na ovim prostorima.