Poslodavci zastrašuju zaposlene: Već traže da im dio povećane plate vrate na ruke?

    2 godine pre 578 pregleda Izvor: pobjeda.me

Unija slobodnih sindikata Crne Gore još od oktobra 2020. godine (od povećanja minimalne zarade sa 222 na 250 eura, te najave programa „Evropa sad“) dobija pritužbe zaposlenih, prvenstveno iz sektora trgovine i usluga, da poslodavci pokušavaju na različite načine da umanje njihova prava – kazala je za Pobjedu samostalna savjetnica za pravna pitanja ove radničke asocijacije Ivana Mihajlović dodajući da su pritužbe učestale od kraja prošle godine kada je bilo izvjesno da će program ,,Evropa sad“ zaživjeti. Pritužbe idu i do toga da poslodavac traži od zaposlenog da mu po uplati plate po novom obračunu vrati određeni dio novca na ruke.

– Prijave su se još odnosile i na dostavljanje zaposlenima na potpisivanje aneksa ugovora o radu kojima se predviđa rad na nepuno radno vrijeme (bez mogućnosti da zaposleni preuzmu svoj primjerak), zatim dostavljanje zaposlenima na potpisivanje sporazumnog raskida radnog odnosa kao i usmeno informisanje o prestanku potrebe za daljim radom zaposlenog – kazala je Mihailović.

Kako objašnjava, usmeno se najavljuje je da će po isplati uvećane zarade (minimalne zarade u iznosu od 450 eura) zaposleni biti dužni da izvrše poslodavcu povrat novca, u kešu, u iznosu od 150 do 200 eura. Poslodavci, prema prijavama zastrašuju radnike usmenim otkazom ukoliko ne pritanu na te uslove.

– USSCG je svim zaposlenima koji su prijavili nepravilnosti, ali i u više navrata iskoristivši dati medijski prostor, pojasnila da se u svim naprijed navedenim slučajevima radi o nezakonitim postupanjima poslodavaca, te da zaposleni ne mogu snositi negativne posljedice po svoj radni status ukoliko odbiju navedeno. Uz edukaciju o njihovim pravima i tome kako da postupe u konkretnim slučajevima, USSCG je apelovala na zaposlene da prijavljuju nepravilnosti jer je to jedini način da im stanemo na put – kazala je Mihajlović poručujući da će USSCG postupiti po svakoj prijavi, bila ona anonimna ili ne, i pred institucijama sistema tražiti mehanizme za rješavanje problema.