Postoji razlika između beba rođenih carskim rezom i onih rođenih vaginalno

  • 9 mjeseci pre
  • 952 pregleda
  • Izvor: Analitika

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Koledž London došlo je do zanimljivih saznanja. Naime, prema tvrdnjama stručnjaka okupljenih oko ovog istraživanja, postoji razlika između beba rođenih carskim rezom i onih koje su rođene vaginalno, a rezultati koji to potvrđuju objavljeni su u vodećem svjetskom naučnom časopisu Nature.

Inače, ovo je najveće takvo istraživanje dosad, a pokazalo se da se spomenuta razlika odnosi na dječji mikrobiom, odnosno skup bakterija koje žive u crijevima i od ključne su važnosti za imunitet. Naime, mikrobiom novorođenčadi rođene vaginalnim putem sastoji se najvećim dijelom od majčinih bakterija, dok se kod djece rođene carskim rezom mikrobiom sastoji od bolničkih bakterija, piše CNN.

“Bebe su u majčinom trbuhu sterilne, a u trenutku rođenja njihov imunitet stiče golemi broj bakterija s kojim kreće u život. Pretpostavljamo da je trenutak rođenja trenutak u kojem se postavlja imunološki sistem”, objasnio je voditelj studije dr. Najdžel Fild.

Važno je naglasiti da kod djece rođene carskim rezom prevladavaju bakterije koje kod zdravih ljudi ne uzrokuju nikakve probleme. Ipak, ako je imunitet slab ili ako se ne nalaze u crijevima, već u tkivu i krvotoku, mogu izazvati različite bolesti.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.