Potjera u Podgorici: Tološi na nogama, juri se vuk

    1 mesec pre 673 pregleda Izvor: vijesti.me

U podgoričkom naselju Tološi večeras je organizovana potjera – mještani, šinterska služba i policija jure vuka, koji je pobjegao iz zoo-kazamata Aca Novovića, koji u ovom naselju godinama drži i čuva čopor zvijeri.

Vuk je, kako se pretpostavlja, iz dvorišta Novovića pobjegao oko 17 časova, a potom su ga mještani u nekoliko navrata vidjeli i pokušavali da ga zaustave u Dalmatinskoj ulici, te ulicama Ratka Đurovića i Boška Buhe…

„Potjera još traje, a ono što mogu reći da nema neke uznemirenosti kod ljudi. Komšija ga je prije sat istjerao iz svog dvorišta i sada baš ne znamo gdje se krije“, ispričala je mještanka.

Novović godinama drži više od 20 vukova u zatočeništvu, u naselju Tološi, a do sada mu niko nije zabranio neobičan hobi uprkos tome što nema dozvolu za držanje…

On je prije nekoliko godina najavljivao da će izgraditi nešto nalik zoo-vrtu i da će vukove premjestiti, ali se to nije desilo.

Zbog toga što drži vukove u naseljenom mestu i u blizini njihovih kuća, više puta su negodovale i komšije.

„Mi godinama živimo pored tog čopora. Navikli smo se na urlanje i zvukove, posebno je to izraženo popodne kada je vrijeme da se hrane životinje. Strepjeli smo da će se ovo dogoditi“, kazala je žena, koja živi u blizini.

Podgoričanin vukove drži 35 godina, kada je nabavio prvo mladunče.

On je ranije tvrdio da su vukovi u njegovim kavezima četvrta generacija, te da su uzgajani u pitomim uslovima, te da nijedan nije direktno iz prirode.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, svi koji nabave divlje životinje koje namjeravaju da drže u zatočeništvu, u obavezi su da podnesu zahtjev za izdavanje dozvole i da o tome obavijeste nadležne, u roku od 30 dana od dana pribavljanja životinje.

U suprotnom, rizikuju novčanu kaznu od 2.000 do 40.000 eura za pravno, odnosno 250 do 2.000 eura, za fizičko lice.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6792 pregleda