Potpisan finansijski sporazum o podršci EU crnogorskom zdravstvu vrijedan 9.5 miliona eura

    1 mesec pre 113 pregleda Izvor: vijesti.me

Ambasadorka Evropske Unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i glavna pregovaračica Zorka Kordić potpisale su danas sporazum o finansiranju podrške zdravstvenom sektoru u našoj državi vrijedan 9,5 miliona eura.

Ambasadorka Popa, prije potpisivanja, istakla da je EU više puta tokom pandemije pokazala da Crna Gora nije sama u ovoj istorijskoj krizi.

„Još u martu, kada je pandemija COVID-19 prvi put pogodila Evrpu, EU nije predjela vrijeme ni trud da Zapadnom Balkanu pruži suštinsku i do sad neuporedivu podršku, brzo stavljajući na raspolaganje Crnoj Gori tri miliona eura za odgovor na neke od najhitnijih potreba zdravstvenog sektora. Tokom 2020, obezbijeđeno je stotinu respiratora, deset digitalnih rendgen aparata i desetine hiljada maski i zaštitne opreme. U martu smo dodijelili paket od pedeset miliona eura bespovratne finansijske pomoći kao odgovor na pandemiju“, kazala je Popa.

Istakla je da značajan dio programa podrške, odnosno 40,5 miliona eura, dodjeljuje se kao direktna budžetska podrška za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije i podrška socijalnom i ekonomskom odgovoru državnih vlasti.

„Prvu ratu budžetske podrške, u vrijednosti od 28 miliona eura, EU je uplatila u novembru 2020. Danas smo tu da potpišemo finansijski sporazum za preostalih 9,5 miliona eura u okviru ovog programa. COVID-19 nam je pokazao neophodnost da ojačamo otpornost i spremnost zdravstvenog sistema da efikasno odgovori na eventualno nove epidemije“, kazala je Popa.

Sporazum je potpisan u EU info centru u Podgorici, a Popa je naglasila da će sredstva koja danas dodjeljuju podržati zdravstveni sektor u Crnoj Gori nakon završetka zdravstvene krize.

„Ovo uključuje ulaganje u infrastrukturu, opremu i ljudske kapacitete za kontrolu bolesti i rješavanje pitanja zdravstvene bezbjednosti. Naša podrška predviđa nabavku PCR opreme koja je u stanju da analizira veliki broj respiratornih uzoraka za detekciju COVID-19, što će povećati državne kapacitete za testiranje i detekciju koronavirusa“, rekla je Popa.

Pojasnila je da će biti izgrađeni brojni objekti za smještaj medicinskih struktura važnih za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti i za liječenje pacijenata.

Ministarka Borovinić Bojović se zahvalila na pomoći, ističući da je EU pokazala veliku solidarnost prema Crnoj Gori i ovim teškim vremenima.

Istakla je da je ostala pri ranijoj tvrdnji da će vakcinacija u Crnoj Gori početi krajem januara i početkom februara.

Pojasnila je da je ugovor sa Fajzerom potpisan i da je u finalnoj fazi.

Istakla je da je dogovoreno da će Crnoj Gori biti isporučeno 150.000 vakcina iz Kine, a da je sa Kinezima potpisan predugovor.

U prvom kvartalu, kazala je ministarka, očekuju i da bude isporučeno 50.000 doza ruske vakcine.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 5. mart

4. marta 2021. 20:25

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 15849 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8182 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7344 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6998 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6976 pregleda