Potpisao 31 poslanik: Šta piše u inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi

    4 meseca pre 328 pregleda Izvor: cdm.me

U skupštinsku proceduru danas je stigla inicijativa, koju je potpisao 31 poslanik, u kojoj se traži izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića.

Pročitajte šta piše u inicijativi: 

Razlozi da se glasa o provjeri povjerenja 42. Vladi Crne Gore sadržani su u sijedećem:

-da su na Petoj sjednici Drugog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore 29.12.2021. godine izglasane Interpelacije ministru vanjskih poslova, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta čime je postalo jasno da pomenuta tri ministra nemaju podršku parlamentarne većine;

-da je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić najavio da će odbiti da postupi po Interpelacijama za smjenu tri ministra čime je pokazao da ne poštuje Ustav i zakone Crne Gore ali ni osnovne demokratske principe poštovanja Parlamenta kao najvećeg zakonodavnog doma koji je birao sastav 42. Vlade Crne Gore;

-da je na Četvrtoj sjednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2021. godini, 17.06.2021. godine smijenjen ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, a da do danas predsjednik Vlade nije predložio Parlamentu novog ministra čime je direktno ugrozio reforme u ključnim pogljavljima 23 i 24 a koja su najvažnija za napredak na putu ka članstvu u Evropsku uniju u oblasti vladavine prava.

-da je Predsjednik Vlade svojim djelovanjem više puta u prethodnom periodu ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji. Ovakvo stanje dovelo je do blokade Parlamenta, pa čak i do bojkota od strane jednog dijela poslanika pariamentarne većine, što je direktno uticalo da se veliki broj zakona i podzakonskih akata ne razmatra u skupštinskoj proceduri. Sve ovo dovelo je u pitanje efikasan rad Parlamenta čiji je osnovni zadatak da služi javnom interesu i interesima građana, a ne partikularnim interesima bilo koje političke grupacije ili pojedinca.

-da su politička kriza, neadekvatna saradanja zakonodavne i izvršne vlasti, neusaglašavanje zakonske regulative sa zakonskom regulativom Evropske unije, kao i neaktivnost pojedinih ministara doveli do usporavanja evropskih integracija što se odrazilo na ocjene u godišnjem izvještaju Evropske komisije vezanom za proces napretka Crne Gore u evropskim integracijama.

“Zbog gore navedenih činjenica kao i izjave brojnih političkih subjekata u kojima se navodi da 42. Vlada Crne Gore nema većinsku podršku u Parlamentu smatramo jednim od osnovnih postulata savremene demokratije da se istoj provjeri podrška u parlamentu”, zaključuje se u Inicijativi.

U Ustavu Crne Gore se navodi da prijedlog da se glasa o nepovjerenju Vladi može podnijeti najmanje 27 poslanika.

Inicijativu su potpisali sljedeći poslanici GP URA, Saveza građana CIVIS, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, albanskih partija, Liberalne partije i Demokratske partije socijalista:

1.Miloš Konatar

2.Srđan Pavićević

3.Božena Jelušić

4. Suada Zoronjić

5.Kenana Strujić Harbić

6.Ervin Ibrahimović

7.Amer Smailović

8.Ivan Brajović

9.Damir Šehović

10.Boris Mugoša

11. Raško Konjević

12.Draginja Vuksanović Stanković

13.Fatmir Đeka

14.Genci Nimanbegu

15.Danijel Živković

16.Aleksandra Vuković

17.Jevto Eraković

18.Nikola Rakočević

19.Andrija Popović

20.Dragica Sekulić

21.Marta Šćepanović

22.Vesna Pavićević

23.Miloš Nikolić

24.Nikola Janović

25.Daliborka Pejović

26.Branko Čavor

27.Suzana Pribilović

28.Abaz Dizdarević

29.Jovanka Laličić

30.Andrija Nikolić

31.Lidija Klajić

Sjednica Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o ovoj inicijativa ne može biti zakazna prije 4. februara.

Kad je Skupština u vanrednom zasijedanju, (a to je do kraja februara), datum i vrijeme odžavanja sjednice ne određuje predsjednik Skupštine, već podnosioci inicijative. Ono čime je jedino podnosilac inicijative ograničen, to je da taj rok (datum i vrijeme), ne može biti kraći od 15 dana od dana podnošenja inicijative.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: