Potraga za ulovljenom tunom

    2 mjeseca pre 464 pregleda Izvor: pobjeda.me

Miljan Knežević, advokat i podvodni ribolovac na dah iz ulcinjskog kluba „Neptun“, upisao je početkom avgusta ulov života – tunu plavih peraja tešku 109 kilograma.

Da ulov bude kuriozitet – ostvaren je podvodnom puškom ručne izrade („hornet“ 105 cm, rad Jola Šaranovića iz Podgorice“ u ribolovu iz čeke, ciljano na gofove koji su lovljenih tih dana).

Još jedan trofej, još jedan kapitalac, reklo bi se, ali cijela priča tek tu počinje: u nekoliko tenutaka nakon što je povukao obarač i odapeo strijelu, Miljan je proživio dva gotovo nevjerovatna scenarija.

– Nijesam u startu bio svjestan gabarita ribe. Nalazio sam se na lokaciji na kojoj mi se već ranije pojavljivala velika tuna, ali mi je prišla tako da nijesam bio u prilici da je gađam. Dok sam se, kao po nekom dikatu, trudio da ispravim raniju situaciju i za slučaj da se nešto pojavi, budem adekvatno postavljen u odnosu na kurenat – „torpedo“ se pojavio – priča Knežević za Pobjedu.

Šok

Ciljao je u glavu, a strijela je pogodila ribu koja pliva kao munja nekih 40 centimetara iza, i to u kičmu.

– Na moje zaprepašćenje, gromada je šokirana pala u travu pored mene. Ništa od eksplozije, bjesomučnog bijega, jurnjave za njom… Prosto nijesam mogao da vjerujem. Samo je leđno pala u morsku travu ispred mene.

Ubrzo potom počeo je da se odmotava drugi scenario, jednako nevjerovatan.

– Riba se nakon početnog šoka povratila. Nije imala snage da se vrati u normalan položaj, ali je već prvi trzaj repom odvojio najlon promjera 1,6 sa šipke… U sljedćem trenutku ona je već počela da radi repom i, onako leđno, se gubi iz vidokruga – priča Miljan.

Kaže, kao da ga je ona početna opuštenost, neiskustvo i nevjerica da je tako lako „iz prve“ umirio kapitalca, koštala trofeja.

– Tek onda nijesam mogao da vjerujem što se događa. Tražim je, kalkulišem prema kretanju gdje bi mogla da bude… Nakon nekoliko sati, riješim da pregledam podvodni zid prema Kručima. Nakon 20 metara uspio sam da je nađem – nije imala snage da pređe tu barijeru prema otvorenom moru – navodi on.

Finiš 

Kada je odbjegli ulov nakon višesatne potrage uspio da pronađe – već prilično iscrpljen od zarona i plivanja – čekao ga je finiš: kilometar plivanja uz šlepanje tune. A svi koji su lovili krupne morske predatore znaju razliku između situacije u kojoj riba pliva, i kada se „ugasi“ i pretvori u „đule“ koje tone.

– U prvom pokušaju nijesam uspio da je pomjerim. Onda sam velikim naporom uspio da joj usmjerim glavu prema gore i nekako održavam ribu plivajući. Izgledala je to beskonačna distanca, a za inat nigdje čamca u vidokrugu, da priskoči u pomoć – priča Knežević.

Kada se konačno sa svojim ulovom domogao kopna – tek je uslijedila navala adrenalina, vreline i neopisivog osjećaja. Naredna dva dana trebalo mu je da se oporavi od upale mišića i velike borbe da povrati siguran ulov.

Kaže na kraju, da je tuna potvrdila, da velike ne padaju lako i kad mislite da je sve gotovo u prvoj sekundi.

Strahopoštovanje 

– Lovio sam tune i na štap, spining tehnikom, koja ima posebnu draž, počev od uporne potrage, preko čitanja signala, praćenja glabova koji otkrivaju aktivnosti jata, do rada drila i blankova savijenih u luk. Ali suočiti se sa ovim savršenim stvorom za plivanje pod morem – posebna je priča. Tu tek osjetite strahopoštovanje dok u milisekundama pred vama sa nevjerovatnom lakoćom, bez pokreta repom prelazi i na desetine metara – priča Knežević.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6642 pregleda