Potresna ispovijest djeda ubijene djevojčice: Umjesto da ona mene sahrani, ja ću nju…

    1 godina pre 784 pregleda Izvor: oslobodjenje.ba

Foto : Pixabay –

Djed jedne od djevojčica koja je ubijena u hodniku škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradskom naselju Vračar odao je sinoć počast tragično nastradaloj djeci i Draganu Vlahoviću, čovjeku koji ih je dočekivao i pratio iz škole.

„Sve mislim nije istina, javit će mi da je moja unuka došla kući“, kazao je neutješni čovjek i dodao: 

„Umjesto da moja unuka sahranjuje djeda, ja nesretnik moram nju… lijepu dedinu odbojkašicu. Kako ćemo svi živjeti dalje ne znam. I stariji unuk išao je u ovu školu. Sredila se dedina unuka, jutros obukla haljinicu, sreća moja i otišla da se slika“, ispričao je potreseni čovjek za Republiku.

„Poslala mi je iz Soluna snimku. Došli su sinoć s puta, tamo su proveli praznik. Majka kaže kud nisu ostali još jedan dan da izbjegne tragediju“, govori djed.

Učenica drugog razreda nacrtala je omiljenog čiku iz škole, Dragana, koji im više neće poželeti dobro jutro kao obično i pogladiti po kosici sa osmehom. Ona je došla sa roditeljima da se poklone žrtvama pomahnitalog đaka OŠ ‘‘Vladislav Ribnikar‘‘.

Otac djevojčice htio je zalijepiti crtež na vratima škole, ali mu policajci nisu dopustili zbog istrage i detaljnijeg uviđaja. 

Na Cvjetnom trgu okupio se veliki broj građana koji su došli odati počast tragično nastradalim đacima, ostavljajući cvijeće i paleći svijeće.

Mnogo djece koja pohađaju ovu školu, kao i rođaci nastradale djece došli su na skup, a okupljeni su nosili i transparent kojim su poslali poruku svima: Roditelji, razgovarajte s djecom.

Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost poslije masakra u kojem je učenik osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ jučer ujutro ubio osmero školskih kolega i zaštitara škole te ranio još šestoro učenika i nastavnicu, dok su osnovne i srednje škole u glavnom gradu prekinule rad.

Trodnevna žalost počet će 5. maja, a danas će, kako je saopćio ministar obrazovanja Branko Ružić na vanrednoj konferenciji za novinare nastava u svim školama u Srbiji početi minutom šutnje.

Ministrica zdravstva dr. Danica Grujičić potvrdila je da je jedna od ranjenih učenica u jako teškom stanju i ljekari joj se bore za život. Životno je ugrožena i teško povrijeđena i nastavnica. 

Šef beogradske policije Veselin Milić rekao je da se, poslije dojave dužnosnika škole da jedan učenik nasumično puca, policiji javio dječak koji se punim imenom i prezimenom predstavio i rekao da je pucao na više osoba. Milić je potvrdio da ga je policija ubrzo uhapsila.