Potrošnja prirodnog gasa u Evropi pala na najniži nivo u poslednjoj deceniji

    2 meseca pre 251 pregleda Izvor: Beta
foto: Pixabay

Potrošnja prirodnog gasa u Evropi u 2023. pala je na najniži nivo u poslednjih 10 godina ocijenio je američki Institut za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA) u novom izvještaju.

Institut navodi da su pad potražnje za gasom uglavnom izazvale Njemačka, Italija i Velika Britanija koje povećavaju efikasnost korišćenjem obnovljivih izvora energije.

„Dvije godine nakon ruske invazije na Ukrajinu, evropski energetski sistem je raznovrsniji i otporniji. Kriza je u izvjesnoj mjeri kontrolisana, mjere efikasnosti su povećane, a instalacije obnovljivih izvora energije i toplotne pumpe su ubrzane. Ovo je postavilo kontinent da nastavi da smanjuje potražnju za gasom“, rekla je Ana Marija Jaler-Makarevic, vodeći energetski analitičar za Evropu, u IEEFA.

U saopštenju objavljenom na internet stranici IEEFA navodi se da je evropska potražnja za gasom opala za 20 odsto tokom dvije godine.

„Pošto je iskusila opasnosti rizikovanja sigurnosti snabdijevanjem energijom i time što je zavisila od jednog izvora, Evropa mora da uči iz svojih grešaka iz prošlosti i da izbjegne da se sada previše oslanja na SAD, koje su prošle godine obezbjedile skoro polovinu svog uvoza LNG“, navodi se.

Evropa je uspjela da smanji uvoz ruskog gasa preko gasovoda, ali ruske isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG) u Evropu su između 2021. i 2023. godine porasle za 11 odsto.

Najveći uvoznici ruskog prirodnog gasa su Španija, Francuska i Belgija sa ukupnim udjelom od 80 odsto. Ruske isporuke LNG u Španiju su u pomenutom periodu udvostručene, a isporuke u Belgiju više nego utrostručene. Turska i Grčka su počele da uvoze ruski LNG u 2022. godini.

„Evropa je transformisala svoj energetski sistem i primjenila metode za smanjenje efekata energetske krize. Ovo je vrijeme da se ispita koje su politike funkcionisale i da se nastavi sa njima dok se postavljaju nove strategije koje bi Evropi mogle dati prednost u upravljanju rizicima u budućnosti“, rekla je Jaler-Makarevic.