Povlačenje specijalaca, pa izbori na jesen: Albanski mediji objavili dokument sa 8 koraka za deeskalaciju, tvrde da je ovo predlog Kvinte i EU

    12 meseci pre 1791 pregleda Izvor: Albanian post/kossev/nova.rs/naslovi.net

Foto : Pixabay –

Neposredno nakon što je potvrđeno da su Borelj, Makron i Šolc, nakon odvojenih sastanaka sa srpskim predsednikom i kosovskom predsednicom u Moldaviji zatražili hitno održavanje novih izbora u četiri severne opštine, ili će se Kosovo, u suprotnom, suočiti sa novim posledicama, Albanian Post objavljuje i novi, kako tvrdi, ekskluzivni dokument: „Deeskalacija u četiri severne opštine – scenario koraka“.

Njih je osam, a spuštanje tenzija se može postići samo kroz povratak Srba u kosovske institucije, predviđa papir navodno, čija verodostojnost nije potvrđena.

Deeskalacija u četiri severne opštine – scenario koraka

Do značajne deeskalacije može doći samo kroz povratak Srba u institucije i njihovo učešće u demokratskim procesima. EU i Kvinta preuzimaju odgovornost za vođenje procesa, piše Albanian Post, a prenosi KoSSev.

Na svakom koraku procesa, Vlada Kosova, Vlada Srbije, političke partije kosovskih Albanaca predstavljene u novoizabranim opštinskim telima i političke partije kosovskih Srba, konstruktivno se angažuju.

1. Kosovo i Srbija ponovo potvrđuju svoju posvećenost sprovođenju Osnovnog sporazuma, sa posebnim osvrtom na članove 1, 3, 7 i 9,

2. Kosovo povlači svoje snage specijalne policije. Povlačenje prati i svođenje Srbije na normalu borbene gotovosti svojih Oružanih snaga.

3. Redovna policija, uz pomoć KFOR-a i EULEX-a je odgovorna za bezbednost na terenu.

4. Protesti se otkazuju. Vraća se normalnost života. Nastavlja se sa redovnim opštinskim funkcijama i radom službi. Opštinske prostorije u četiri severne opštine dostupne su opštinskim službenicima.

Izraz „opštinski službenici“ odnosi se na kosovske opštinske službenike.

5. Gradonačelnici podnose ostavke sredinom jula 2023., otvarajući put predsednici Osmani da proglasi prevremene opštinske izbore.