POVRIJEDILA SE NA ŽABLJAKU – Djevojčica iz Njemačke i dalje na intenzivnoj njezi u KCCG

    11 mjeseci pre 853 pregleda Izvor: rtcg.me

Stanje osmogodišnje djevojčice, koja je juče pala niz strminu na Crnom jezeru i ozbiljno povrijedila glavu, nepromijenjeno je. Djevojčica je i dalje na odjeljenju intenzivne njege, nezvanično saznaje TVCG iz Kliničkog centra.

Iz Nacionalnog parka Durmitor i Gorske službe spasa apeluju na posjetioce da prilikom obilaska planine ne skreću sa markiranih staza, kao i da moraju imati odgovarajuću opremu.

Direktor NP Durmitor Tomo Pajović kaže da je planinski masiv površine 39 hektara, tako da teško da svaki dio može da se kontroliše.

“Rendžera imamo zasad dovoljno ali bi mogli da imamo veći jer bi rendžeri ukazivali na sve opasnosti koje prijete i upozoravali turiste da ne silaze, da se ne kreću putem koji je van markirane staze,” kaže Pajović.

Iz Gorske službe spasa upozoravaju da posjetioci često planinu shvate neozbiljno i u avanturu krenu bez adekvatne opreme.

Željko Loncović, načelnik Gorske službe spašavanja Crne Gore kaže da mnogi neće da se kreću markiranom stazom.

“Ne nose adekvatnu opremu da bi nešto dokazali čak ima i primjer đe bebe iznose na Bobotov kuk. Nespojivo sa uživanjem jer ta beba ne može uživati, ali vjerovatno je to u čovjeku da napravi nešto što drugi niko nije”.

Pored adekvatne opreme svima koji žele da istražuju planinske vrhove neophodan je vodič sa licencom.

U nacionalnom parku Durmitor angažovano je 16 rendžera. Pajović ističe da bi broj nadzornika trebalo povećati kako bi mogli da kontrolišu sve rizične tačke na Durmitoru.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6015 pregleda