Predsjednici pljevaljskih MZ traže veće naknade; Golubović: Povećanje moguće, ali potreban i veći rad

    4 dana pre 462 pregleda Izvor: dan.co.me

Naknada za rad predsjednika pljevaljskih mjesnih zajednica iznosi 55 eura i za sada nije poznato da li će u ovoj godini doći do njihovih povećanja. Predsjednici mjesnih zajednica tvrde da pomenuti iznos nije dovoljan da pokrije troškove koje svako od njih ima ako želi da na pravi način izađe u suret potrebama lokalnog stanovništva i da njihove potrebe predoči nadleženima u lokalnoj upravi. Naglašavaju da oni volonterski obavljaju funkciju predsjednika, a za troškove rada od lokalne uprave mjesečno dobijaju po 55 eura.

– Ako pogledate koliki su troškovi samo za gorivo, što četiri puta zbog obaveza dođem iz Bukovice do Pljevalja, onda se lako da zaključiti da više potrošim novca za gorivo nego što je naknada. U ovom poslu mi imamo više troškova, jer vozimo svoja auta, nemamo obezbijeđena sredstva za kancelarijski materijal i praktično dio troškova moramo mi plaćati – tvrdi predsjednik MZ Bukovica Gligor Topalović i dodaje da se centar ove MZ, selo Kovačevići, nalazi na 60 kilometara udaljenosti od Pljevalja. Topalović naglašava da predsjednici mjesnih zajednica nemaju službena vozila kao opštinski namještenici i funkcioneri.

– Pojedina sela su od Kovačevića udaljena 12 i 15, a selo Geuši 20 kilometara, što govori da postoje bukovički zaseoci udaljeni 80 kilometara od Pljevalja, a ja svuda moram otići – naglašava Topalović.

Da su troškovi rada veći od naknade, kao i da su obaveze predsjednika mjesnih zajednica velike, ističe i predsjednik MZ Poblaće Goran Laković, koji je pojasnio da mještani od predsjednika MZ mnogo očekuju da uradi za njih. On je posebno istakao zimski period i problematiku čišćenja seoskih puteva.

– Mi nemamo nikakve uslove za rad. Od nas mještani često traže izdavanje određenih potvrda, stalno smo na vezi između preduzeća za čišćenje i održavanje puteva i mještana, a često ima zahtjeva na koje mi ne možemo da odgovorimo – kaže Laković, uz pojašnjenje da bi bilo dobro uvećati naknadu, jer sadašnji njen iznos ne može pokriti troškove.

– Pritom, više od deset godina naknada za rad predsjednika MZ nije uvećavana – podvlači Laković.

Iz lokalne uprave za su saopštili da oni nemaju ništa protiv inicijative za podizanje iznosa naknade, ali očekuju da ista dođe od samih predsjednika mjesnih zajednica i da se u potpunosti definišu i obaveze predsjednika mjesnih zajednica.

– Ta inicijativa treba da dođe od predsjednika mjesnih zajednica. Treba da utvrdimo koje su to njihove obaveze, troškovi i oblast djelovanja. Kada to vidimo, pričaćemo i o visini naknada – kaže predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović.

On je pojasnio da je lokalna uprava ove godine budzetom predvidjela novac za čišćenje seoskih puteva, a taj posao bi vršili određeni domaćini koji imaju mašine. Golubović kaže da on bez predsjednika seoskih MZ ne može da zna gdje neki domaćin ima dobar traktor sa kojim se može čistiti snijeg na nekom lokalnom putu, već to trebaju da mu kažu oni.

– Otvoreni smo za sve inicijative, pa naravno i za inicijativu o povećanju naknade – ističe Golubović.

On je pozvao predsjednike mjesnih zajednica da se više uključe u rad lokalne uprave.

Na prostoru opštine Pljevlja 29 mjesnih zajednica

Na području opštine Pljevlja postoji 29 mjesnih zajednica. Sedam mjesnih zajednica pokriva gradsko, a 22 seosko područje. Prema tim podacima, jednom predsjedniku mjesne zajednice na godišnjem nivou se isplati 660 eura, dok ukupan trošak za naknadu svim predsjednicima MZ iznosi 19.140 eura.

Inače, naknada za rad predsjednika mjesnih zajednica uvedena je od 2008. godine, kada se na mjestu predsjednika opštine Pljevlja nalazio Filip Vuković.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32853 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14324 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13726 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13425 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12575 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11890 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11779 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10801 pregleda
%d bloggers like this: