Predsjednik Brazila optužio Izrael za genocid u Gazi

    2 meseca pre 272 pregleda Izvor: Beta
Foto: Pixabay

Predsjednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva je danas optužio Izrael za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze, povlačeći paralelu sa istrebljenjem Jevreja koje je počinio režim Adolfa Hitlera.

„Ono što se dešava u Pojasu Gaze nije rat, to je genocid“, rekao je Lula novinarima u Adis Abebi, u Etiopiji, gdje prisustvuje samitu Afričke unije.

Brazilski lider, veteran ljevice istakao je da to nije rat između dvije vojske, već rat visoko pripremljenih vojnika protiv žena i djece.

„Ono što se dešava u Pojasu Gaze sa palestinskim narodom nije se desilo nikada u istoriji. U stvari, desilo se prije, kada je Hitler odlučio da pobije Jevreje“, rekao je predsjednik Brazila.

Ta izjava je jedna od najoštrijih koju je u vezi sa ratom u Pojasu Gaze dao predsjednik Brazila, čija zemlja trenutno predsjedava grupi G20.

On je prvobitno osudio i napade Hamasa 7. oktobra na Izrael, označivši ih „terorističkim aktom“, ali je od tada vrlo kritičan u odnosu na izraelsku vojnu kampanju osvete.

U napadima Hamasa na jug Izraela 7. oktobra ubijeno je više od 1.160 ljudi, većinom izraelskih civila, po podacima Frans presa.

Tada je odvedeno u Gazu oko 250 talaca, od kojih je 130 i dalje zatočeno.

U izraelskoj ofanzivi koja je potom uslijedila ubijeno je najmanje 28.985 Palestinaca, većinom žena i djece, po podacima tamošnjeg ministarstva koje kontroliše Hamas.