Predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović – Pljevlja posle korone

    7 meseci pre 800 pregleda Izvor: PV Informer

Gostujući u emisiji RTCG predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović je saopštio podatak da je i za vrijeme epidemije korone virusa veliki broj građana Pljevalja radio u velikim industrijskim preduzećima u gradu,a koji su od izuzetnog značaja za opštinu i državu.

Opštinsko rukovodstvo se u proteklom periodu studiozno bavilo iznalaženjem načina pomoći za sve one koji nisu radili zbog epidemije korone virusa,a u skladu sa odlukama NKT. Takvih je u Pljevljima bilo između 800 i 1000 sugrađana koji su poslovali u oko 450 privrednih subjekata.

Opština Pljevlja je pripremila 17 mjera koja se odnose na građane i privredna društva u smislu odgađanja određenih plaćanja prema lokalnoj upravi,subvencija preduzetnicima,lokalnim komunalnim preduzećima i povećanja davanja prema poljoprivrednim proizvodjačima kroz lokalni agro budzet koji bi trebao biti povećan za oko 30 % nakon usvajanja predloženih mjera dok bi davanja za preduzetnike bila povećana za oko 50 %.

Predložene mjere lokalna uprava je proslijedila na odlučivanje lokalnom parlamentu na usvajanje, na sjednici koja bi trebala biti početkom juna.Ova dodatna izdavanja kao i epidemija korone virusa za posledicu će imati smanjivanje izvornih prihoda opštine, što će za posledicu imati odustajanje od nekih kapitalnih projekata.

Opština Pljevlja je u okviru projekta „Norveška za vas“dobila više od 150 hiljada eura koji se odnosi na infrastrukturu u gradskom parku i osnaživanje udruženja pljevaljskih proizvođača sira.Uz to biće otvoreno desetak radnih mjesta, obezbjeđena sredstva za uzgoj pljevaljske pastrmke kao i sredstva za zapošljavanje 4 radnika u privatnom preduzeću koje se bavi preradom kože.

Do 15 juna produžen je rok za podnošenje prijava za premije u stočarstvu.Poljoprivreda je veliki potencijal za pljevljake.Prošle godine je 1432 poljoprivrednika preko državnog budzeta, kroz suzvencije dobilo oko milion eura.

Uskoro Vojska Crne Gore počinje sa radovima na probijanju i nasipanju puta od oko 30 kilometara, na relaciji Kosanica-Glibaći- Bobovo koji će doprinijeti razvoju poljoprivrede i turizma.Projektna dokumentacija je urađena i uskoro se kreće u ostvarenje projekta kroz saradnju Ministarstva odbrane Crne Gore i opštine Pljevlja.

U skladu sa početkom građevinske sezone opština Pljevlja kreće sa realizacijom i drugih ključnih kapitalnih projekata predviđenih opštinskim budzetom za 2020.godinu.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6981 pregleda