Predsjednik opštine sa saradnicima posjetio seosko domaćinstvo Draška Pivljanina

    2 meseca pre 2332 pregleda Izvor: PV Informer

Po riječima Daria Vraneša, predsjednika opštine Pljevlja, seosko područje na teritoriji opštine Pljevlja ima ogroman resurs u stočarstvu, zemljoradnji i proizvodnji organske hrane. Iz tog razloga rukovodstvo opštine Pljevlja je u svom radu preko Sekretarijata za poljoprivredu posebnu pažnju usmjerilo na poboljšanje uslova života i privređivanja seoskih domaćinstava.

Predsjednik opštine sa saradnicima je u cilju upoznavanja sa životom poljoprivrednih proizvođača, njihovim uslovima rada i potrebama, posjetio seosko domaćinstvo Draška Pivljanina u selu Krće koji ima 160 ovaca.

Lokalna uprava u Pljevljima je po prvi put uvela ove godine subvencije za ovce koje iznose 8 eura. Kad su u pitanju subvencije na krave, ko prodaje mlijeko subvencije iznose 7 centi po litru i budu oko 200 eura na godišnjem nivou,a ko pravi sir je 110 eura po grlu, dok je ko prodaje mlijeko varijabilno, zavisno od toga koliko domaćinstvo preda mlijeka.

Uz taj iznos od opštine, domaćinstvo dodatno ima na kravu 400 evra od ministarstva, tako da ukupna subvencija na grlo iznosi oko 700 eura. Ko recimo ima 5 krava samo subvencija iznosi 3 500 eura.

Za steone junice 150 eura je subvencija od opštine, a isto toliko i od države. Premija za bikove od opštine je 150 eura, a isti iznos je i od države. Po prvi put se daje subvencija za priplodne krmače u iznosu od 150-200 eura.

Opština je preko Sekretarijata za privredu pokrenula proces sertifikacije pljevaljskog sira. Lokalna uprava je ušla u proces obuke inženjera koji će biti interni kontrolor kvaliteta.

Agrobudžet države za ovu godinu iznosi 75.064.097 eura, i to iz nacionalnog budžeta 51.354.861 eura, iz donacija 15.559.235 eura i iz kreditnih sredstava 8,15 miliona eura. Agrobudžetom se, kako su rekli iz Vlade, izdvajaju sredstva za sistem direktnih plaćanja u oblasti stočarstva i biljne proizvodnje, intervencija na tržištu i za podršku mjerama ruralnog razvoja.