Predsjednik SO Pljevlja odbio zahtjev grupe građana da zakaže sjednicu

    7 mjeseci pre 571 pregleda Izvor: vijesti.me

Predsjednik Skupštine Opštine Pljevlja Dragiša Sokić odbio je zahtjev grupe građana da zakaže sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj bi se rapravljalo o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti.  

Zahtjev za sazivanje sjednice potpisalo je preko 350 građana, koliko je po poslovniku bilo potrebno da  predsjednik lokalnog parlamenta zakaže sjednicu.

Sokić je svoju odluku saopštio danas na kolegijumu sa predsjednicima odborničkih klubova, smatrajući da tema o kojoj bi se raspravljalo nije u nadležnosti lokalnog parlamenta.

Predsjednik Skupštine opštine je saopštio da predlagači imaju poslovničku mogućnost da sazovu sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o ovoj temi.  

S obzirom da je Danijel Živković predsjednik odborničkog kluba koalicije DPS, BS i SD saopštio da oni neće učestvovati u radu sjednice, ukoliko bude zakazana, mala je vjjerovatnoća da će lokalni parlament raspravljati o ovoj temi. Koalicija DPS-BS i SD u Skupštini opštine Pljevlja ima 20 od ukupno 35 odbornika.

Sokić juče nije odgovarao na telefonske pozive Vijesti.

Uz inicijativu potpisnici su predložili i zaključke koje je trebalo da usvoji lokalni parlament.

Jednim od njih traženo je da Skupština konstatuje da Zakon o slobodi vjeroispovjesti nije u skladu sa Ustavom Crne Gore i da nanosi štetu samo pravoslavnom narodu u Crnoj Gori.  

Inicijatori smatraju da zakon treba staviti van snage jer je izazvao podjele u Crnoj Gori i ima za cilj oduzimanje bogomolja i druge imovine Srpske pravoslavne crkve dok su druge vjerske zajednice zaštićene posebnim ugovorima.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6260 pregleda