ПРЕДСЈЕДНИК ВРАНЕШ ПРИСУСТВОВАО ПРОСЛАВИ 150 ГОДИНА МОСТАРСКОГ САБОРНОГ ХРАМА

    2 meseca pre 576 pregleda Izvor: pvsvitanje.me

Његова светост патријарх српски Порфирије предводио је божанствену литургију у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару уз саслужење 14 владика и бројних свештеника.
Први пут након девет деценија литургију је у Саборном храму Свете Тројице служио Патријарх српски. Последњи патријарх који је боравио у Мостару био је Патријарх Варнава Росић, родом из Пљеваља, 1933. године.

Саборни храм у Мостару саграђен је 1873, а до темеља је порушен 1992. године. Обнова је почела 2010. године и још увијек траје.

„Посебно сам радостан због тога што сам видео да у заједничком резервоару свих који овде живе постоји више него довољно капацитета да свако из своје позиције, улажући напоре, може допринети превазилажењу свих неспоразума, несрећа и невоља које су иза нас и изналажењу модела живота у којем је свако потпуно свестан да му је онај други потребан или другачије да кажем – свако је свестан да не може без оног другог”, рекао је патријарх Порфирије.

Светој литургији присуствовали су предсједници општина из области Старе Херцеговине: Пријепоље, Пљевља, Вишеград, Фоча, Требиње, Чајниче, Билећа, Никшић, Гацко и Мостар као и предсједник Републике Српске, Милорад Додик који је рекао да је обнова храма показатељ колико смо сабрани и уједињени и да само у том јединству можемо обезбиједити средства да храм поново засија старим сјајем.

Из Црне Горе, светој архијерејској литургији присуствовали су предсједник општине Пљевља, др Дарио Вранеш и предсједник општине Никшић, Марко Ковачевић.