Predstavljena studija „Višedimenzionalno siromaštvo djece u Crnoj Gori“

    2 meseca pre 113 pregleda Izvor: skupština.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić učestvovao je danas u radu Četvrte sjednice Odbora za ljudska prava, u okviru prve tačke dnevnog reda, posvećene predstavljanju studije „Višedimenzionalno siromaštvo djece u Crnoj Gori“.

Govoreći o važnosti sveobuhvatne studije koja sadrži jasne smjernice i konstruktivne preporuke za buduća djelovanja, Bečić je ocijenio da  „istraživanje o različitim načinima na koje se siromaštvo manifestuje među djecom u Crnoj Gori – utičući na njihovo zdravlje, obrazovanje, sigurnost i budući humani razvoj“, pruža značajan uvid u budući razvoj društva i posjeduje potencijal da bude vodilja donosiocima odluka za postavljanje strateških ciljeva koji na najdjelotvorniji način unapređuju društveni položaj ove osjetljivije grupe stanovništva.

On je izrazio očekivanje da će učesnici političkog diskursa na svim nivoima pomno pratiti i podržavati programe, mjere i zakonska rješenja za poboljšanje uslova djece za obrazovanje, u cilju obezbjeđivanja slobode i jednakosti, kako bi svi podjednako ostvarili svoje potencijale i na taj način učestvovali u jačanju demokratije.

Bečić je istakao spremnost i otvorenost Skupštine da sarađuje sa svim institucijama koje se bave ovom problematikom.

“Obaveza je svih činilaca društvene zajednice da koliko je to u našim pojedinačnim i zajedničkim kompetencijama i moćima stvorimo neophodne uslove u kojima naši mladi neće zaostajati sa svojim vršnjacima iz regiona, iz država članica Evropske unije i razvijenog svijeta u pogledu generisanja ljudskog kapitala. Mirna, stabilna i prosperitetna budućnost naše djece i omladine ne smije biti dovedena u pitanje”, ocijenio je predsjednik Skupštine.

Povodom predstavljanja pomenute studije, učesnicima se obratio i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huan Santander, koji je pozdravio skretanje pažnje na pitanje siromaštva djece i naglasio da UNICEF u potpunosti podržava otvorenu i transparentnu debatu o prioritetima koji se tiču djece u Crnoj Gori.

On je naglasio da su djeca ljudski kapital budućnosti Crne Gore, te da samim tim, svi učesnici imaju kolektivnu odgovornost da osiguraju da nijedno dijete ne odrasta u siromaštvu.

Ukazavši na značaj ulaganja u djecu, šef predstavništva UNICEF-a je podsjetio da globalni podaci ukazuju na to da je ulaganje u djecu tokom ranog djetinjstva jedno od najsigurnijih ekonomskih ulaganja za održivi, inkluzivan i pravedan ekonomski rast jedne zemlje.

„Djeca su u srcu razvoja svake zemlje i u središtu procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Crna Gora može računati na UNICEF kao na pouzdanog partnera u tim naporima. Ipak, prava moć da se prekine začarani krug siromaštva djece u rukama je vas koji sjedite u ovom domu. Svaki zakon, svaka politika, svaka odluka o reformama neposredno ili posredno utiče na siromaštvo djece. Svaka od njih je i prilika da se problem siromaštva djece riješi“, zaključio je Santander.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 13. april

12. aprila 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20046 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8285 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7471 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7386 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7245 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7037 pregleda
%d bloggers like this: