Predstavnici EPCG u Beču: Implementirati projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja kako bi se ispunile direktive EU

    2 dana pre 275 pregleda Izvor: facebook - EPCG

Direktor Sekretarijata energetske zajednice, Janez Kopač i njegov zamjenik, Buschle, održali su radni sastanak sa državnim sekretarom za energetiku Markom Perunovićem i predstavnicima Elektroprivreda Crne Gore, predsjednikom Odbora direktora, Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Proizvodnje, Bojanom Đordanom, u prostorijama Sekretarijata Energetske zajednice u Beču. U fokusu sastanka bio je napredak Crne Gore u reformi energetskog sektora u skladu sa obavezama države proisteklim iz Sporazuma o Energetskoj zajednici. Osim razgovora o solarnim i vjetroelektranama, jedna od tema sastanka bila su i dva ključna hidroenergetska projekta „Komarnica“ i „Kruševo“ čija ukupna instalisana snaga iznosi oko 260MW. U cilju implementacije ova dva projekta, Sekretarijat je pokazao veliko razumijevanje i punu podršku njihovom sprovođenju u okviru regionalne saradnje.

Sekretarijat pozdravlja odlučnu posvećenost Crne Gore procesu tranzicije energije i usvajanju Nacionalnog plana za energetiku i klimatske promjene kao i inicijativu o dinamici postepenog gašenja termoelektrana koje rade na ugalj. Sekretarijat podržava fokusiranost Crne Gore na proces koji je Energetska zajednica pokrenula protiv Crne Gore, a vezano za dinamiku postepenog gašenja termoelektrane „Pljevlja“, u skladu sa Direktivom o velikim postrojenjima za sagorijevanje. Crnogorska delegacija izrazila je spremnost da implementira projekat Ekološke rekonstrukcije TE „Pljevlja“, koji je već započet, i to što je prije moguće, kako bi TE „Pljevlja“ mogla raditi u skladu sa veoma jasno definisanim direktivama Evropske unije koje se odnose na emisije.

Sekretarijat je saglasan da nastavi pružanje podrške Crnoj Gori, naročito u pogledu razvoja nedostajućih sekundarnih zakonskih propisa o obnovljivoj energiji, uticaju na životnu sredinu koji imaju projekti koji se odnose na hidroelektrane kao i uticaju na društvenu zajednicu i životnu sredinu koje predmetna tranzicija ima na lokalnom nivou u Pljevljima.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22205 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7645 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7605 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: