PREDSTAVNICI PLJEVALJSKIH OPOZICIONIH PARTIJA TVRDE DA JE AKTUELNI PREDSJEDNIK IGOR GOLUBOVIĆ URUŠIO RAD LOKALNE UPRAVE

    2 sedmice pre 387 pregleda Izvor: dan.co.me

U susret Danu opštine Pljevlja, 20. novembru, predstavnici opozicionih partija tvrde da aktuelni predsjednik opštine Igor Golubović i pored brojnih obećanja nije uradio i realizovao ni jedan bitniji projekat. Prema tvrdnjama opozicionara u Pljevljima nije bilo novih investicija kao ni otvaranja novih radnih mjesta, dok se nastavilo sa uništavanjem lokalnih preduzeća, partijskim zapošljavanjem, kršenjem zakonskih propisa… Kao argument tome navode ne usvajanje brojnih dokumenata i realizaciju kapitalnog budžeta u ovoj godini, za prvih šest mjeseci, u iznosu od 7,5 odsto.

-Lokalna vlast na čelu sa Igorom Golubovićem nije postigla zadovoljajuće rezultate. Takva ocjena nije politička, već je zasnovana na konkretnim pokazateljima. Kada govorimo o komunalnoj oblasti, uništena su dva od ukupno šest lokalnih javnih preduzeća, dok su dva od preostala četiri dovedena u fazu finansijskog kolapsa- kaže Nikola Rovčanin šef odborničkog kluba Demokrata u lokalnom parlamentu, uz pojašnjenje da nije ni jedan pozitivan korak napravljen na planu zaštite životne sredine, a da se ne govorio realizaciji čuvenog projekta toplifikacije od koga ni jedan metar toplovodne cijevi nije postavljen.

Rovčanin napominje da je u lokalnoj administraciji prisutno partijsko zapošljavanje po ugovoru o djelu i privremenim i povremenim poslovima koje dostiže i do 100 izvršilaca, što je gotovo polovina od ukupnog broja zaposlenih.

-Poslednjih mjeseci aktuelno je zbrinjavanje kadrova po javnim ustanovama, Lokalnom javnom emiteru RTV Pljevlja i u samoj Opštini. Kada govorimo o investicijama i dalje je taj broj nula, kao i broj novootvorenih radnih mjesta. Takođe, ništa nije urađeno ni na planu zaustavljanja raseljavanja građana- kaže Rovčanin.

Pored iznesenih zamjerki Rovčanin napominje da predsjednik opštine i dalje nije predložio Strateški plan razvoja, što je jedan od razloga za njegovo razriješenje po Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu. Izvještaji javnih preduzeća i dalje nisu usvojeni iako je rok za to bio do 31.maja.

-Ako izuzmemo redovne poslove na održavanju saobraćajnica, rasvjete, zelenila i pješačkih zona, kao i nekoliko fasada na zgradama u centru, što je takođe minimalan učinak, lokalna uprava, uvjeren sam, nije položila ispit kod građana – zaključio je Rovčanin.

I iz Nove srpske demokratije navode da je učinak sadašnje vlasti najbolje vidan kada se vidi realizacija kapitalnog budžeta.

-Koliko su uradili za grad Pljevlja i za sve stanovnike pljevaljske opštine najbolje se vidi po činjenici da je na kraju prve polovine godine kapitalni budžet realizovan u procentu od sedam i po procenata, što je praktično rečeno katastrofa. Sadašnja izvršna vlast izgubila je svaki vid legimiteta i to je potvrđeno i na parlamentarni izborima 30. avgusta. Za ovakvu vlast koja nije realizovala ni jedan bitan projekat ne samo u ovoj godini, i pritom je u urušila u poslednjih pet godina funkcionisanje lokalne uprave i preduzeća, novi izbori su jedino rešenje – kazao je predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milan Lekić uz pojašnjenje da su u Pljevljima na vlasti oni koji nemaju više od dvadeset odsto podrške građana.

Da su novi izbori neophodni i da sa aktuelnom vlasti nije bilo i da ne može biti napretka slaže se i predsjednik Opštinskog odbora Demokratske narodne partije Vladislav Bojović.

-Umjesto da podnesu ostavke oni su, kako vidimo, odlučili da parazitiraju ne bi li prigrabili još koju funkcionersku platu. Samo troše dragocjeno vrijeme građanima Pljevalja. Odbornici im jedan po jedan otkazuju poslušnost. Stiču se uslovi da nova Vlada Crne Gore, shodno zakonu, raspusti Skupštinu opštinem, uvede prinudnu upravu a onda i da se raspišu novi lokalni izbori – smatra Bojović.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6966 pregleda