Preglede u Beranama na magnetnoj rezonanci već obavilo oko 300 pacijenata iz Pljevalja

    1 godina pre 988 pregleda Izvor: PV Informer

Iako za građane Pljevalja i Žabljaka veliki problem predstavlja prevoz do bolnice u Beranama radi obavljanja dijagnostike na magnetnoj rezonanci jer ne postoji autobuska linija na ovoj relaciji, iz Opšte bolnice Pljevlja tvrde da je od početka realizacije ove ideje oko 300 pacijenata već izvršilo ovaj vid pregleda u bolnici u Beranama.

Dr Saša Grbović, direktor Opšte bolnice u Pljevljima je za „PV Informer“ izjavio da je za sve ležeće bolesnike u bolnici Pljevlja obezbjeđen prevoz ambulantnim vozilima i da imaju odličnu saradnju sa bolnicom u Beranama. Ostale pacijente u Berane šalju na specijalističke preglede iz pljevaljskog Doma zdravlja. Smatra da nije došlo do mogućnosti specijalističkih pregleda u Beranama, čekanja na specijalističke preglede tog tipa u KBC Podgorica bi bilo znatno duža.

Dr Grbović ima ideju kako bi se moglo pomoći pacijentima koji nemaju obezbjeđen prevoz do Berana, ali dok se ne obezbjedi takva mogućnost, ne bi konkretno govorio o načinu rješavanja tog dijela problema. Iako to ne spada u njegov dio posla, vrlo rado bi pomogao.

Dr Dario Vraneš, novi predsjednik opštine Pljevlja je takođe izrazio želju da pomogne oko rješavanja ovog problema, a na osnovu inicijative građana da se omogući redovan prevoz do Berana ili da građani Pljevalja i dalje na dijagnostičke preglede na magnetnoj rezonanci idu u KBC Podgorica :

„Upoznat sa ovim problemom oko magnetne rezonance. Ja sam spreman da se uključim naravno, samo neka gradjani naprave neku inicijativu ili predstavnici dodju do mene“ izjavio je Vraneš za „PV Informer“.

Povodom ovog problema oglasio se i Radoš Žugić, gradonačelnik opštine Žabljak, koji je u komentaru na facebook profilu novinara Zorana Lekovića izjavio :

Poštovani Zorane, ja sam se sastajao sa gospodinom Sćekićem u njegovom kabinetu i dobio uvjeravanja da će se ovaj problem rijesiti. Apelovao na sve relevantne institucije, uključivao se u televizijske emisije i o ovom problemu javno govorio.

Od zdravstvenih radnika sa Žabljaka sam dobio informaciju da je ponovo moguće zakazivati specijalističke preglede u Podgorici. Neki od njih su se i javno zahvalili Opštini Žabljak na doprinosu. Ako smo ponovo u istom problemu, nastavicemo našu borbu“.

Foto,facebook : Privatna arhiva

Za portal „PV Informer“ izjavu je dao i Zoran Leković novinar RTCG i urednik emisije „Okvir“, čija je porodica sa Žabljaka. Leković smatra da bi nadležno ministarstvo trebalo obezbjediti magnetnu rezonansu za Opštu bolnicu u Pljevljima, koja bi služila za dijagnostiku i za pacijente iz opštine Žabljak.

Leković tvrdi da mještani Žabljaka koji idu u Bijelo Polje i Berane na preglede, idu preko Podgorice, jer nemaju obezbjeđen prevoz preko Pljevalja do Berana.

Leković je uputio i apel ministru zdravlja koji prenosimo integralno :

Apel ministru zdravlja, Dragoslavu Šćekiću

Uvaženi ministre, građjani Žabljaka i Pljevalja već nedjeljama mole da promijenite Odluku da na zdravstvene preglede specijalista idu u Berane a ne kao do sada u Podgoricu.

Ovdje ću Vam pobrojati samo neke od razloga, ove nepromišljene i za građane ovog dijela Crne Gore veoma štetne Odluke. Vi ste ministar zdravlja svih građjana Crne Gore, tako da ćete sigurno uvažiti sljedeće činjenice:

Ne postoji gdine Šćekiću NITI JEDNA autobuska linija na relaciji ŽB- BA, niti PV-BA, pa Vas pitam, kako zamišljate odlazak na pregled bolesne, starije ili ne, osobe do Berana iz Žabljaka i Pljevalja?

Taksijem?

I ako budu te sreće da ih neko i prebaci, oni moraju prespavati u Beranama jer se ne mogu vratiti u svoje mjesto. Da li možda taksijem?

Da niste možda planirali da kroz uslugu prenoćišta tih već napaćenih pacijenata razvijate turizam u Vašem gradu?

Za odlazak na pregled u Berane pacijent treba da izdvoji pola penzije?

Kažete refundiraćete troškove prevoza.

Ja Vas pitam kojeg prevoza? Nemate ga organizivanog gdine Šćekiću.

Ne radite to ovom narodu! Kao što znate djeca tih ljudi nisu odlazila u Berane u potrazi za boljim životom, već u Podgoricu, tamo formirali porodice i bili prijemna stanica i utočište svojim najmijih.

Zar nije logično i po državu jeftinije, a za građane organizovanije i daleko povoljnije da svoje prrglede kao do sad obavljaju u Podgorici.

Apelujem na Vas, uvaženi ministre, da ne činite ovaj zločin prema građjanima Žabljaka i Pljevalja.

Apelujem i na predsjednike opština Žb i PV, Radoša Žugića i Daria Vraneša da se uključe u ovu priču, jer je ovo i njihov posao. Je li vas neko pitao oko ovoga, zašto ćutite?