Premijer Slovačke u bolnici glasao na evroizborima, optužio Zapad za napetost s Moskvom

    1 mesec pre 215 pregleda Izvor: Beta

Premijer Slovačke Robert Fico, ranjen u nedavnom atentatu, objavio je danas sliku kako u bolnici glasa na izborima poslanika Evropskog parlamenta i ponovo optužio Zapad da podstiče napetost u odnosima s Rusijom.

Foto: „X“

Fico, koji je naklonjen ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i protivi se vojnoj pomoći Kijevu, pogođen je sa četiri metka 15. maja dok je pozdravljao svoje pristalice u mjestu Handlova.

„Glasao sam u bolnici“, rekao je 59-godišnji Fico na Fejsbuku uz sliku kako glasa stojeći, naslonjen na štaku.

„Potrebno je izabrati članove Evropskog parlamenta koji će podržati mirovne inicijative, a ne nastavak rata“, rekao je Fico.

On je uz to kritikovao to što su države Zapada ove nedjelje dozvolile Ukrajini da oružjem dobijenim od njih napada ciljeve na ruskoj teritoriji.

Ocijenio je da je to dokaz da „velike zapadne demokratije ne žele mir, već povećanje napetosti u odnosima s Ruskom Federacijom, što se i dešava“.

Fico je ponovio obećanje da neće uvući Slovačku u „takve vojne avanture“.

Slovačka na evro-izborima treba da izabere svojih 15 poslanika za Evropski parlament u kojem je ukupno 720 članova iz država EU. Višednevni izbori se završavaju sjutra kada će glasati građani većine država.