Preminuo patrijarh Irinej

    2 sedmice pre 245 pregleda Izvor: cdm.me

Patrijarh srpski Irinej (90) umro je danas u Beogradu od posledica korona virusa. Ovu vijest objavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na svom instagram profilu. 

-Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze… napisao je Vučić.

Kako je juče saopšteno, opšte zdravstveno stanje patrijarha Irineja je pogoršano, kao i da je bio pod stalnim nadzorom ljekara.

Prvih deset dana njegovo stanje je bilo stabilno, ali se potom pogoršalo kada su se ispoljili simptomi i znaci pogoršanja hronične srčane slabosti.

Mnogi srpsko mediji su u četvrtak objavili da je patrijarh preminuo, potom povukli tu vijest, što je SPC kroz saopštenje oštro osudila.

Podsjetimo,patrijarh Irinej bio je hospitalizovan zbog infekcije korona virusa od 4. novembra.

Tri dana ranije na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Irinej je služio liturgiju i opelo.

Parijarh Irinej je 1. novembra prisustvovao sahrani mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ali je procjena da je zaražen prije te sahrane, jer je u krugu njegovih najbližih saradnika i prije te sahrane registrovan slučaj zaraze koronavirusom.

Irinej je rođen u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Prije stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane tadašnjeg patrijarha Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6967 pregleda