Priča sa Očnjaka – veličanstvenog vrha Prokletija

    8 mjeseci pre 232 pregleda Izvor: sharemontenegro.me

U 45 zemalja svijeta, kroz 363 događaja danas se obilježava Svjetski dan snijega 19. januar.

Skijaši ovih dana gledaju u nebo nad Crnom Gorom i željno iščekuju da konačno padne dovoljno snijega kako bi bijeli pokrivač ispunio sve standarde za kvalitetno skijanje.

#ShareMontenegro odlučio je da današnji dan obilježi sniježnom pričom i to sa Prokletija i planinskog vrha Očnjak koji se nalazi na 2185 metara nadmorske visine.

Očnjak je prava poslastica za planinare i nije ga lako osvojiti, posebno usred zime kada vladaju teški vremenski uslovi.

U tome su prije nekoliko dana uspjeli prijatelji našeg portala Željko Pejović i Bojan Bošković.

Željko je četiri puta osvajao Očnjak, ali prvi put zimi. Prvi put do Očnjaka stigao je i Bojan.

Podijelili su sa nama svoje utiske i fenomenalne fotografije koje najbolje opisuju težinu uspona, ali i veličanstveni osjećaj sa cilja.

“Očnjak, ovaj veličanstveni prokletijski ljepotan privlači pažnju planinara koji dolaze kako bi u uživali u pogledu sa vrha stijene impresivnog izgleda i imena. Njegova surovost i divlja ljepota pogotovo do izražaja dolaze u zimskim uslovima, kada je i uspon značajno zahtjevniji i nemoguće ga je bez specijalizovane opreme popeti. Prethodnog vikenda moja malenkost u navezi sa Bojanom Boškovićem je uspjela da kroči na vrh Očnjaka. Vrijeme nije bilo baš najbolje jer je u većem dijelu dana bio pokriven gustom maglom koja se samo na momente povlačila, ali dovoljno da na momente vidimo ljepotu ovoga prokletijskog masiva. Uspon i povratak su trajali oko 12 sati, ali umor pri zadovoljstvu i sreći koju smo toga dana osjećali je bio zanemarljiv”, kaže Željko.

Očnjak je osvojen, a ovaj dvojac nastavio je svoj pohod i na drugim crnogorskim planinama.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6607 pregleda