Prihod u šumarstvu i drvopreradi lani iznosio rekordnih 120 miliona eura

    2 mjeseca pre 184 pregleda Izvor: pobjeda.me

U prošloj godini ostvaren je rekordan prihod u šumarstvu i drvopreradi od 120 miliona eura, što je za oko 50 miliona eura više nego u 2015. koja je bila rekordna po industrijskoj proizvodnji – saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović tokom radne posjete Opštini Kolašin.

U toj oblasti, kako je naveo, broj zaposlenih povećan je za 850, dok su prihodi Uprave za šume uz smanjeni obim sječe uvećani za 1,2 miliona eura u odnosu na 2016. uz 100 odsto naplativost koncesionih naknada.

– Izvoz neobrađenog drveta u prošloj godini smanjen je za 41 put u odnosu na 2016, proizvodnja peleta uvećana je za 3,5 puta u odnosu na 2016, dok je u prethodnom četvorogodišnjem periodu posađeno 3,7 miliona sadnica ili po šest novih sadnica za svakog stanovnika Crne Gore – istakao je Simović.

Značajno su, kako je naglasio, redukovane sve bespravne aktivnosti u šumarstvu, a značajno popravljeno stanje šumske infastrukture i pristup ruralnim područjima.

– Unaprijedili smo poslovni ambijent, gradimo autoput, pokrenuli gradnju skijališta vrijednih 120 miliona eura i do sada investirali više od 55 miliona eura. U Kolašinu je do sada investirano više od 30 miliona eura koliko za gradnju žičara i prateće infrastrukture. Izdašnom bespovratnom podrškom obezbijedili smo dinamičan razvoj poljoprivrede, investiramo u seosku putnu i vodovodnu infrastrukturu, unapređujemo sektor drvoprerade – naveo je Simović.

On i predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović sastali su se sa drvoprerađivačima iz Kolašina.

– Država je investirala i stvorila uslove, a sada investiraju i drugi. Pokrenuli smo novi investicioni zamah koji će donijeti nova radna mjesta, nove šanse za plasman poljoprivrednih proizvoda i novi kvalitet života u Kolašinu i na cijelom sjeveru Crne Gore. Više nije riječ o investicijama koje trebaju da se pokrenu. Sada je riječ o investicijama koje se realizuju. Samo kroz program „ekonomskog državljanstva”, koji je usmjeren prije svega na ubrzani razvoj manje razvijenih opština, do sada je ugovoreno sedam projekata, od čega čak četiri u Kolašinu. Riječ je o gradnji četiri hotela visoke kategorije vrijednosti 55 miliona eura, kapaciteta 525 soba, a čijim će se pokretanjem otvoriti 340 novih radnih mjesta – kazao je potpredsjednik Simović.

U razgovoru sa drvoprerađivačima bilo je riječi o tržišnim izazovima sa kojima se susreću i na domaćem i na izvoznom tržištu i o pravcima za njihovo prevazilaženje. Razgovaralo se i o izazovima realizacije investicija u oblasti drvoprerade i reformi upravljanja šumskim fondom. Počete investicije su sada već izvjesna šansa za sektor drvoprerade, kao i za druge proizvodne sektore za angažovanje lokalne radne snage tokom izgradnje. Nakon završetka izgradnje hotela to će biti šansa za zapošljavanje građana Kolašina i najzahvalnije tržište za plasman poljoprivrednih proizvoda.

Predstavljeni su i planovi u ovoj oblasti.

– Promijeniće se dosadašnji način koncesionog korišćenja šuma formiranjem privrednog društva “Šume Crne Gore DOO” koje će gazdovati državnim šumama na novim osnovama; Preko Berze drveta obezbijediće se bolja dostupnost sirovine drvoprerađivačima, sa posebnim povoljnostima prema onima sa većim stepenom finalizacije. Ovim modelom organizacije stvoriće se uslovi za formiranje novih malih i srednjih preduzeća i unapređenje konkurencije. Posebna pažnja biće posvećena korišćenju sporednih šumskih proizvoda: gljiva, ljekobilja i šumskog voća. U prošloj godini iz Crne Gore je izvezeno 7,5 miliona eura tih proizvoda, uglavnom u neprerađenom obliku što predstavlja značajan potencijal za preradu i povećanje izvoza – istaknuto je u saopštenju.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6642 pregleda