Prihodi budžeta veći osam odsto

    12 mjeseci pre 191 pregleda

Prihodi budžeta od januara do jula ove godine iznosili su 997,9 miliona eura, što je osam odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je državni sekreta u Ministarsvu finansija, Nemanja Katnić.

„U odnosu na plan po rebalansu, prihodi su u tom periodu bili veći 10,2 miliona eura, odnosno jedan odsto“, kazao je Katnić nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima, najveće pozitivno odstupanje je zabilježeno kod naplate akciza na duvan i duvanske proizvode, 2,1 milion eura ili 10,2 odsto.

„Prihodi budžeta u julu naplaćeni su u iznosu od 173,9 miliona eura, što je 8,3 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U odnosu na plan po rebalansu prihodi su veći 6,2 odsto“, precizirao je Katnić.

Borba sa sivom ekonomijom daje rezultate

On je, predstavljajući izvještaj o aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije sa predlogom mjera, koji je Vlada razmatrala, kazao da se u toj oblasti može više i bolje postići, kao i da će to biti fokus rada u narednom periodu.

Katnić je naveo da je u prošloj i ovoj godini, kroz razne mjere Vladine politike, pokrenuto dosta reformskih aktivnosti.

„Nadležni državni organi su obavili preko 30 hiljada insekcijskih kontrola, nadzor na unutrašnjem, kao i preglede u spoljnotrgovinskom prometu“, rekao je Katnić.

Na unutrašnjem tržištu je u prvoj polovini godine utvrđeno oko 11 hiljada nepravilnosti.

„Izdato je 5,64 hiljade prekršajnih naloga i izrečeno oko 2,2 miliona novčanih kazni. Podnešeno je preko 100 krivičnih prijava iz oblasti zloupotreba u privrednoj djelatnosti, a posebno sa akcentom na utaju poreza, ilegalni promet akciznih roba i bespravnu gradnju“, saopštio je Katnić.

U postupku inspekcijskog nadzora u periodu od januara do juna izvršeno je 1,4 hiljade potpunih kontrola. Ukupne korekcije po tom osnovu iznose oko 48 miliona eura.

„Najveće korekcije su ostvarene po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) i to 33 miliona eura, poreza na dobit 2,8 miliona i na dohodak oko 8,6 miliona“, naveo je Katnić.

On je dodao da je vrijednost robe za carinske svrhe, u odnosu na prijavljenu vrijednost, uvećana oko šest miliona eura, što je povećalo naplatu carisnkih dažbina za 1,5 miliona eura.

Sve mjere su, kako je dodao Katnić, rezultirale boljom fiskalnom disciplinom, većom naplatom izvornih prihoda sa akcentom na oporavak tržišta duvanskih poizvoda, što je doprinijelo boljoj naplati akciza na duvanske proizvode.

„Posebna pažnja se poklanja registraciji smještaja, prijavi gostiju, naplati boravišnih taksi i radnim odnosima u hotelijerstvu“, zaključio je Katnić.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6064 pregleda