Prihodi od turizma do 30% prošlogodišnjih

    1 mjesec pre 184 pregleda Izvor: rtcg.me

Otvaranje granica Crne Gore za građane Evropske unije pozitivno će uticati na turističku sezonu, smatraju budvanski hotelijeri. Napominju, ipak, da će sve zavisiti od epidemiološke situacije. U budvanskim hotelima ovih dana ima najviše domaćih i turista iz regiona, a sudeći prema rezervacijama, u narednom periodu biće i stranaca.

U hotelima najveće turističke kompanije Budvanska rivijera ovih dana ima gostiju. Manje ih je nego prošle godine u ovom periodu, ali ipak nešto više nego što se očekivalo na početku epidemije korona virusa.

“Radi se, u skladu sa objektivnim okolnostima, o domaćim gostima, a ima gostiju i iz regiona. Prema najavama koje imamo mi očekujemo da ćemo imati turiste i sa ostalih EU trzišta. Recimo da je proteklih dana naš hotel “Palas” u Petrovcu radio punim kapacitetima i zabilježio je 100% popunjenost”, kaže Jelena Kaluđerović, PR HTP Budvanska rivijera.

Slična situacija je i u hotelima kompanije Montenegro stars grup.

“Za sad popunjenost je dobra, bolja nego što se očekivalo, a Splendid malo kaska ipak je to hotel sa 5 zvjezdica nije vrijeme za te hotele, ali ide i on. Gosti u ovom trenutku su iz Crne Gore i Albanije vrlo je malo stranaca skoro zanemarljivo”, ističe Žarko Radulović, suvlasnik hotelske grupe “Montenegro stars group”.

Otvaranje granica Crne Gore za državljanje Evropske unije obradovalo je budvanske hotelijere. To bi vjeruju moglo popraviti sezonu, ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

Pogotovo domaće goste budvanski hotelijeri pokušaće da privuku nižim cijenama.

“Pripremili smo i uveliko sprovodimo kampanju “Odmor koji ste zaslužili”, u okviru koje smo ponudili cijene niže i do 35% nego. Ono što je lijepa povoljnost pogotovo za građane jeste da smo ponudili ljetovanje na 10 mjesečnih rata”, navodi Kaluđerović.

Sudeći po svemu, biće kažu hotelijeri ovo jedna od najizazovnijih sezona do sada, pa su zato oprezni kada su u pitanju bilo kakve prognoze.

“Najbolji pokazatelj je da za jul i avgust imamo rezervacije od milion i 300 hiljada, a prošle godine za taj isti period imali smo četiri miliona i 600 hiljada, to je nekih 26%. I to je mjera ove sezone od 20 do 30% ako ostane ovako ako ne bude gore”, naveo je Radulović.

“Ovakva sezona se ne pamti i rekla bih da je cilj u ovakvoj sezoni da turizam živi da se turistička djelatnost održava i da eto budemo na pozitivnoj nuli, jer je teško pričati o prihodima i profitu na koje smo prethodnih godina navikli”, zaključila je Kaluđerović.

Ono na šta se ipak moramo navići, kažu hotelijeri, jeste nošenje maski i fizička distanca, kako bi sačuvali svoje, ali i zdravlje turista.

Najnovije vijesti

SPOMENIK U KRUPICAMA

11.08.2020 23:27

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6322 pregleda