Prije šest mjeseci Mihailo je POBIJEDIO KORONAVIRUS, a otkriva: I dalje sam uplašen, postoji STRAH

    7 meseci pre 561 pregleda Izvor: kolektiv.me

„Molim vas, sjedite kući. Ja bih sve dao da sam posljednjih 20 dana mogao da budem kući“, ovo su riječi koje su tog 04. aprila 2020. godine odjeknule širom Crne Gore. 

Tako je govorio prvi izliječeni pacijent od koronavirusa u Crnoj Gori – Mihailo Vukić iz Bara.

Sa COVID-om 19 se hrabro borio 20 dana, izašao kao pobjednik, a onda je njegova priča obišla cijeli region.

ŠEST MJESECI KASNIJE…

Kao prvi izliječeni pacijent, govorio je Mihailo i specijalno za naš portal, gdje je podijelio iskustvo boravka u bolnici i sve ono sa čim se suočavao.

Danas, šest mjeseci kasnije, koronavirus i dalje „bukti“ kako u Evropi tako i u svijetu… U Crnoj Gori se svakodnevno registruje preko 150 novozaraženih, a trenutno je aktivno više od 3.000 slučajeva.

Kako Mihailova svakodnevnica izgleda danas, nakon skoro pola godine od izlječenja, specijalno je otkrio za Kolektiv.

Naime, nakon izlaska iz bolnice, samoinicijativno je bio još 14 dana u kućnoj izolaciji. Oporavak je kaže tekao veoma sporo, a strah je prisutan i danas.

„Moj oporavak nakon izlaska iz bolnice je tekao onako veoma sporo, tako da sam i dalje uplašen. Bio sam na par kontrola, snimao sam pluća, pratim krvnu sliku, vadio sam i antitijela koja su i dalje na visokom nivou, s obzirom da sam da sam skoro prije pola godine izašao iz bolnice. Najveći problem u svemu tome je ta neka nepoznanica i što vidim da se doktori jako bore sa tim. Meni niko u Crnoj Gori ne može da kaže sa sigurnošću kakve su posljedice korone poslije šest mjeseci… To je nešto što je novo i doktorima i naučnicima i epidemiolozima“.

Pojedinci, dodaje naš sagovornik, još uvijek nijesu svjesni koliko je koronavirus opasan, ubijeđeni da je riječ o svojevrsnoj teoriji zavjere. Dodaje da ako njegova izjava barem jednu osobu „natjera“ da stavi masku i zaštiti se, biće zadovoljan.

Neće kaže dozvoliti da ponovo prolazi kroz životnu borbu koju mu je nametnuo COVID 19.

„Ono što i dalje postoji je strah. Jednostavno, kad se bilo koje od moje djece zakašlje ili bilo koga nešto zaboli, onda se pojavi jedan strah da se nije korona ponovo pojavila ili tako nešto. Ne bih volio i nikako neću dozvoliti da još jedan put prolazim kroz ono kroz šta sam prolazio. Čuvamo se, pazimo se, izbjegavamo neke kontakte. I kad imam neke kontakte nosim masku, uz obaveznu distancu“, ističe Mihailo .

Foto: YouTube screenshot/Klinički centar Crne Gore 

PORODICA BILA I OSTALA CENTAR SVIJETA

A koliko su se nakon svega promijenile njegove životne navike?

Sada, kaže, cijeni svaki trenutak koji provede u krugu porodice, jer su ti momenti neprocjenjivi, a upravo to zajedničko vrijeme mu je obilježilo ljeto za nama.

Osim toga, okrenuo se i zdravim stilovima života, što uključuje sljedeće:

„Počeo sam da treniram, da pomalo vozim biciklo, da ujutro šetam, da vodim neki zdravi način života u cilju jačanja imuniteta i neke zdrave hrane. Posvetio sam se porodici… Jednostavno, najvažnija stvar koja mi se desila poslije korone je ta da sam se posvetio porodici i kući. Mnogo vremena sam proveo sa djecom i suprugom i to je nešto najljepše što mi se desilo ovog ljeta“.

Shvatio je poslije svega, naglašava, da imamo dvije vrste građana – jedni su oni koji se boje korone i koji se paze ili su izgubili nekoga ko je imao koronu i onda znaju kroz šta su prošli, i imamo one koji i dalje ne vjeruju i misle da je to teorija zavjere.

Ljudima u Crnoj Gori poručuje da se paze i da poštuju mjere Nacionalnog koordinaocionog tijela, da nose maske, da se ne rukuju i ljube.

Ne možete nikada znati da li su vaši rođeni brat ili sestra, bili u kontaktu sa nekim ko je imao koronu.

„Da li je virus prirodni ili vještački, ja ne znam. Ali, postoji, jako je opasan,… Ja sam jako bio bolestan. Podijeliću sa vama i jedan moj primjer – kada sam ležao na intenzivnoj klinici u Podgorici, pričao sam sa jednom sestrom o svemu, i pitam ja sestru da li je naš sistem spreman? Ona kaže „naravno da su spremni, imamo kapacitete, bolnice…“ Ali, u nekom razgovoru smo zaključili da se ne daj Bože desi da imamo puno inficiranih, nas više ne bi liječili doktori, već stomatolozi, studenti medicine i veterinari. Molim vas, budite oprezni, nemojte da dovodimo naše, prijatelje, rođake i porodicu u taj crni scenario“, zaključio je Mihailo Vukić .

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 18. april

17. aprila 2021. 19:11

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20230 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8298 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7492 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7421 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7262 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7072 pregleda
%d bloggers like this: