Prije trideset godina ubijeni su Boško i Admira -sarajevski Romeo i Julija

    5 meseci pre 503 pregleda Izvor: dnevno.me

Danas je tačno 30 godina od smrti Boška i Admire. Ovaj sarajevski par, različite nacionalnosti, ubijen je snajperskim hicem na Vrbanja mostu, a slika njihovih mrtvih tijela, dok leže zagrljeni, obišla je svijet.

Njihove porodice, porodice Srbina i Bošnjakinje, radovale su se njihovoj ljubavi, ali zbog tadašnjeg sistema i međunacionalnog razdora, o njima se piše i govori i kao o sarajevskom Romeu i Juliji.

Do danas niko nije odgovarao za njihovo ubistvo, a u Sarajevu nema spomenika koji bi čuvao uspomenu na ljubav jaču od zla probuđenog devedesetih.

Ljubav Boška i Admire planula je u godini kada je u Sarajevu upaljen Olimpijski plamen. I baš poput tog plamena i događaja 1984. godine, bila je spektakularna. O njenoj snazi govore svi koji su ih poznavali. Voljeli su se devet godina, a onda je došao rat, rat u kom je neko želio da povjerujemo da je pogrešno što se vole Srbin i Bošnjakinja. Buktao je tada plamen mržnje i razaranja.

Željeli su da pobjegnu iz užasa. Postoje iskazi da je njihov izlazak iz Sarajeva bio dogovoren sa obe vojske. Ipak, neko je pucao na njih na mostu Vrbanja. Prvo na Boška, pa na Admiru, koja je, prema svedočenjima, teško ranjena dopuzala do njegovog tijela i zagrlivši ga preminula. Ovako su 2015. za N1 govorili Admirini roditelji i Boškova majka.

„Admira je bila jedna otresita osoba, koja je znala da postavi cilj i stigne do njega po svaku cenu. Nikad nije odustajala. Boško je bio veseo, uvijek nasmejan, nije mu silazio osmijeh s lica. Željeli su da imaju mnogo djece, govorila mi je – ‘mama, imaću petoro djece, hoćeš mi ih čuvati’… bila je mnogo topla osoba, uvijek kad bi došla kući prigrlila bi me, ja još uvijek imam osjećaj te ruke njene na ramenu, i poljupca“, kazala je Nedreta Ismić, Admirina majka.

Još samo Admirina majka je živa. Otac je preminuo, očekujući da će se Boško i Admira odnekud pojaviti i do kraja vjerujući u sumanutost ideje da se ljudi dijele po vjeri i naciji.

„Ja stalno čekam da se vrate i vjerovatno ću umrijeti sa tim osjećajem… Onaj ko nije znao BiH i Jugoslaviju, on ima tu priču… koji Srbi koji muslimani, koji Hrvati, o čemu oni govore“, kazao je Zijo Ismić, Admirin otac.

Teško mi je… neko kaže Romeo i Julija, ali ne, mi se nismo protivili njihovoj ljubavi, kazala je Boškova majka.