Prijeti im 20 godina robije: Sestre ubile oca nakon što ih je godinama zlostavljao

    2 godine pre 685 pregleda Izvor: fosmedia.me

Tri sestre ubile su oca dok je spavao u stanu u Moskvi u julu 2018. godine. Istraga je pokazala da ih je otac godinama fizički i psihički zlostavljao. Optužene su za ubistvo, ali je njihov slučaj pokrenuo debatu u Rusiji, a više od 300.000 ljudi potpisalo je peticiju tražeći njihovo oslobađanje.

Šta se dogodilo ocu?

Tokom večeri 27. jula 2018. godine, Mihail Kačaturijan koji je imao 57 godina, pozvao je Krestinu, Angelinu i Mariju jednu po jednu u sobu. Vikao je na njih govoreći da nisu dobro očistile stan i lica im poprskao biber sprejem. 

Krestina je imala 19 godina, Angelina 18, a Marija 17.

Iste večeri – kada je zaspao – ćerke su ga napale nožem, čekićem i biber sprejom. Nanijele su mu smrtonosne povrede po glavi, vratu i grudima. 

Djevojke su zatim pozvale policiju i uhapšene su na licu mjesta.

Na njegovom tijelu pronađeno je više od 30 uboda nožem.

Istraga je otkrila dugu istoriju nasilja u porodici. Tri godine je Kačaturijan redovno tukao ćerke, držao ih zatočene i seksualno ih zlostavljao. 

Tortura koju su preživjele navedena je u optužnici koju je tužilaštvo podnijelo protiv njih tri.

Nasilje u porodici pod lupom

Za slučaj se ubrzo pročulo širom Rusije. Aktivisti za ljudska prava navode da sestre ne treba tretirati kao kriminalce, već kao žrtve. Oni kažu da djevojke nisu mogle da traže pomoć i zaštite se od nasilnog oca. 

Međutim, u Rusiji ne postoji zakon o zaštiti žrtava nasilja u porodici.

Ruska policija ovakve slučajeve uglavnom tretira kao „porodično pitanje“, nudeći žrtvama malu ili nikakvu pomoć. 

Prema zakonskim izmjenama uvedenim 2017. godine, osobi koja pretuče člana porodice izriče se novčana kazna ili dvije nedjelje pritvora, ako povrede nisu toliko ozbiljne da žrtva završi u bolnici.

Majka djevojaka je takođe bila Kačaturijanova žrtva. Godinama unazad obraćala se policiji tražeći pomoć. Policiju su zvale i komšije koje su ga se plašile. Nema dokaza da je policija reagovala na bilo koji od ovih poziva. 

U vrijeme ubistva, majka ovih djevojaka nije živjela sa njima, a Kačaturijan je ćerkama zabranio da kontaktiraju sa njom. 

Prema procjenama psihijatara, djevojke su živjele u izolaciji i borile su se sa posttraumatskim stresom. 

Šta se dogodilo tokom istrage?

Slučaj sestara teče sporo. One više nisu u pritvoru, ali ne mogu da pričaju sa novinara, niti jedna sa drugom.

Tužioci insistiraju na tome da je ubistvo Kačaturijana bilo ubistvo s predumišljajem. Oni tvrde da su sestre ubistvo isplanirale navodeći da je on spavao, a da su djevojke nož ukrale ranije tog dana. Motiv je bila osveta, tvrde oni.

Ukoliko ih proglase krivim, sestrama prijeti kazna od 20 godina zatvora. 

Angelina je navodno koristila čekić, Marija nož, a Krestina biber sprej.

Međutim, advokat odbrane navodi da je ubistvo bilo čin samoodbrane. U Rusiji je samoodbrana definisana i kao odbrana od neposrednog nasilju, ali i odbrana od „neprekidnog zločina“, kao što su talačke situacije u kojima su žrtve mučene. 

Odbrana insistira na tome da su sestre bile žrtve „neprekidnog zločina“ i da treba da budu oslobođene. Advokati sestara nadaju se da će slučaj biti odbačen jer je istraga potvrdila da je Kačaturijan zlostavljao ćerke od 2014. godine.

Aktivisti za ljudska prava, kao i mnogi drugi u Rusiji, traže da se zakoni izmjene i da država otvori sigurne kuće, uvede mjere zabrane prilaska i organizuje kurseva za upravljanje agresivnim ponašanjem nasilnika. 

“Ubice iza rešetaka“

Iz nekih konzervativnijih krugova u Rusiji govori se i protiv sestara Kačaturijan. Iz organizacije Muška država čiji članovi navode da su njihove osnovne vrijednosti „patriotizam“ i „nacionalizam“, organizovali su kampanju „Ubice iza rešetaka“ insistirajući da djevojke ne mogu biti oslobođene. 

Izvor: BBC na srpskom

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32851 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14324 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13725 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13423 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12574 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11889 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11778 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10800 pregleda
%d bloggers like this: