Priprema za NATO misije i bojeva gađanja sprovodiće na poligonima u Albaniji

    1 mesec pre 266 pregleda Izvor: pobjeda.me

Crnogorski vojnici vježbaće bojeva gađanja i pripremati se za NATO misiju u Bugarskoj na poligonima oružanih snaga Albanije.

To je navedeno u Sporazumu koji je potpisan između Ministarstva odbrane Crne Gore i Albanije u vezi sa aktivnostima vojne obuke i korišćenjem vojnih područja i poligona na teritorijama Republike Albanije i Crne Gore, a koji se odnosi na period od februara 2024. do kraja 2026.

– U cilju jačanja saradnje, razvoja operativnih sposobnosti i interoperabilnosti jedinica Vojske Crne Gore i Oružanih snaga Republike Albanije, predstavnici Vojske Crne Gore su u sklopu bilateralnih razgovora sa delegacijom Generalštaba Oružanih snaga Republike Albanije, dogovorili zajedničku obuku na poligonima u Crnoj Gori i Republici Albaniji za period od tri godine. Ovaj vid saradnje obuhvata zajedničku obuku ljudstva i jedinica Vojske Crne Gore i Oružanih snaga Republike Albanije na odgovarajućim teritorijama, zajedničko učešće na nacionalnim i međunarodnim vježbama na teritoriji zemlje domaćina, zajedničku preduputnu obuku za učešće u međunarodnim misijama i aktivnostima, kao i korišćenje poligona i objekata zemlje domaćina za aktivnosti obuke – piše u dokumentu koji je objavila Vlada.

U praksi, to znači da će crnogorski vojnici, za sve važnije zadatke, morati da koriste poligone u regionu, kao što je bio slučaj prethodnih godina, kada su upućivani na ,,Krivolak“ u Sjevernoj Makedoniji.

U naredne tri godine, plan je da se u Albaniji realizuju bojeva gađanja oružjem i oruđima kalibra većim od 12,7 mm, zbog, kako su objasnili, nepostojanja adekvatne vježbovno-strelišne prostorije na teritoriji Crne Gore. Ovim se, kako dodaju u MO, unapređuju operativne sposobnosti i ispunjavaju ciljevi obučavanja jedinica Vojske Crne Gore.

Na poligonima u Albaniji, naši vojnici će se pripremati za angažovanje u okviru NATO Isturenih kopnenih snaga u Republici Bugarskoj, kao jednoj od najznačajnijih aktivnosti, u cilju odvraćanja i odbrane istočnog krila Alijanse.

Plan je da vojske dvije zemlje zajednički učestvuju u NATO pomorskoj operaciji „Sea Guardian“.

– Potpisivanjem predmetnog Tehničkog aranžmana Vojska Crne Gore jača saradnju i povjerenje sa pripadnicima Oružanih snaga Republike Albanije, podiže nivo obučenosti, stiče i povećava razmjenu iskustava pripadnika VCG i doprinosi usvajanju neophodnih NATO standarda i procedura, kao uslova za unapređenje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti – navodi se u dokumentu.

Za implementaciju Tehničkog aranžmana tokom 2024. godine, potrebna su finansijska izdvajanja u iznosu od 31.735 eura. Ministarstvo odbrane je navedena sredstva planiralo budžetom za 2024. godinu.

Vojska Crne Gore, članica NATO, nema poligon za vježbe i gađanje. Iako je još 2019. godine vlada Demokratske partije socijalista (DPS) donijela odluku da se za te namjene koristi planina Sinjajevina na sjeveru Crne Gore, to su spriječili protesti civilnog sektora podržani tadašnjom opozicijom i Srpskom pravoslavnom crkvom

– U zavisnosti od broja realizovanih obuka i broja pripadnika VCG koji će pohađati obuku, sredstva će se dalje planirati i u narednim godinama -pojašnjavaju u MO.

Vojska Crne Gore, članica NATO, nema poligon za vježbe i gađanje. Iako je još 2019. godine vlada Demokratske partije socijalista (DPS) donijela odluku da se za te namjene koristi planina Sinjajevina na sjeveru Crne Gore, to su spriječili protesti civilnog sektora podržani tadašnjom opozicijom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Do danas, tri vlasti koje su se od tada promijenile, nijesu uspjele da riješe pitanje vojnog poligona, a sudeći prema objavljenom dokumentu, ne planiraju da ga riješe ni do kraja 2026. godine, do kada je na snazi gore pomenuti sporazum.