Privrednici bi što prije novu Vladu

    1 godina pre 232 pregleda Izvor: vijesti.me

Za sveukupni ekonomski rast i trenutnu ekonomsku situaciju bilo bi značajno formiranje nove Vlade u što kraćem roku. Vjerujemo da su politički lideri svjesni odgovornosti koju su im povjerili građani, ali i globalnog ekonomskog konteksta u kojem se nalaze sve ekonomije svijeta, poručio je izvršni direktor Savjeta stranih investitora Ivan Radulović.

“Vijesti” su pitale sve poslovne zajednice šta očekuju od nove Vlade i da li je treba što prije formirati, s obzirom na dalji mogući rast ekonomske krize izazvane pandemiom koronavirusa.

“Savjet stranih investitora očekuje od nove Vlade nastavak započetih aktinosti na unapređenju poslovnog ambijenta i konkuretnosti ekonomije kroz, prije svega, rad Savjeta za konkurentnost i nadležnih institucija”, kazao je Radulović za “Vijesti”.

On je objasnio da su u prethodnom periodu započeli razgovore sa Vladom o formiranju digitalne koalicije, koja bi pokrenula i ubrzala digitalnu transformaciju poslovnih procesa u javnoj upravi, posebno u kontekstu digitalizacije e-usluga koje se odnose na privredu.

“U tom kontekstu, od posebnog je značaja donošenje Strategije digitalne transformacije, u čijoj pripremi učestvuje i naš predstavnik. Vjerujemo da će nova Vlada prepoznati ove prioritete u kontekstu aktuelne ekonomske situacije i prevazilaženja posljedica pandemije koronavirusa”, kazao je Radulović.

Iz izvršne kancelarije Američka privredna komora u Crnoj Gori su kazali da, kao i do sada, i dalje zagovaraju i očekuju kontinuiranu saradnju poslovne zajednice i donosioca odluka, blagovremeno uključivanje u proces izrade zakona i drugih propisa od značaja za poslovni ambijent.

“Transparentan i predvidljiv poslovni ambijent zasnovan na vladavini prava predstavlja preduslov privlačenja investitora sa razvijenih tržišta, koji su navikli na ove standarde, i na tim osnovama treba nastaviti sa daljim unapređenjem poslovnog okruženja u Crnoj Gori”, ocijenili su u Američkoj privrednoj komori.

Unija poslodavaca (UPCG) je naglasila da će odgovor na pitanje o očekivanjima od nove Vlade saopštiti nakon njenog formiranja i upoznavanja sa programom rada koji će nova izvršna vlast donijeti.

“UPCG je još od 2002. godine, kada je i osnovana, snažno posvećena djelovanju u čijem je fokusu ispunjenje naše vizije, a to je poslovni ambijent u kome će svi građani Crne Gore imati mogućnost za stalno i stabilno zaposlenje. Preduslov navedenom je socijalni dijalog koji počiva na dogovoru i punoj saradnji socijalnih partnera, na čemu će UPCG i u narednom periodu istrajavati. Javnosti je dobro poznato dosadašnje djelovanje i ukupan angažman UPCG po pitanju stvaranja ambijenta za održivi razvoj preduzeća, ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore”, poručili su iz UPCG-a.

Iz Privredne komore (PKCG) su kazali da čekaju formiranje Vlade, nakon čega će saopštiti šta od nje očekuju.

Predsjednik PKCG-a Vlastimir Golubović je bio kandidat za poslanika na listi DPS-a i član je Glavnog odbora i Predsjedništva te partije.

Iz Monetnegro biznis alijanse nije odgovoreno na pitanja “Vijesti” – šta očekuju od nove Vlade.

Bez revanšizma, grešni da odgovaraju

Sindikat javne uprave i pravosuđa od nove vlade očekuje da bude demokratična, transparentna i pristupačna svima.

“Očekuju se pozitivni rezultati i aktivnosti koji nemaju političku obojenost. Što se tiče odnosa prema našem Sindikatu i članstvu, očekujemo da se nastave sve pozitivne i obavezujuće aktivnosti koje smo započeli sa prethodnom Vladom. Uz to, da nema revanšizma prema zaposlenima, osim prema onima koji su se ogriješili o zakone za koje insistiramo da budu procesuirani i da odgovaraju”, kazao je predsjednik Nenad Rakočević.

On naglašava da je reforma pravosuđa neizostavna, kao i ulazak istražnih organa u Sekreterijat sudskog savjeta.

“Naš sindikat je i u prošlosti bio, kao što će biti i u budućnosti, socijalna opozicija, jer u konačnom to nam je i u opisu profesije”, zaključio je Rakočević.

Zarubica: Prvo zaštititi zdravlje građana i radna mjesta

Generalni sekretar Savez sindikata(SSCG) Duško Zarubica za “Vijesti” je kazao da očekuje od nove Vlade da pokaže spremnost i odlučnost da se nastavi sa unapređenjem socijalnog dijaloga u cilju zaštite i poboljšanja položaja zaposlenih.

“Očekujemo da ćemo kroz konstruktivni i kvalitetni socijalni dijalog razmatrati sva pitanja od interesa za položaj zaposlenih i da ćemo dolaziti do najboljih mogućih rješenja. U ovom trenutku, kada je cijeli svijet pogođen pandemijom izazvanom virusom COVID 19, koja je pvenstveno ugrozila zdravlje građana, a samim tim izazvala i nemogućnost rada u gotovo svim djelatnostima, pred socijalnim partnerima u budućem periodu će se postaviti brojni izazovi”, naglasio je Zarubica.

SSCG očekuje da se prvenstveno zaštiti zdravlje građana i zaposlenih, te očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i otvaranje novih i poboljšanje životnog standarda.

“Buduću saradnju sa novom Vladom vidimo kroz nastavak i poboljšanje socijalnog dijaloga, uz međusobno uvažavanje svih socijalnih partnera i uz nesporno poštovanje pozitivnih zakonskih propisa iz oblasti rada, kolektivnih ugovora i kolektivnog pregovaranja”.

Iz Unije slobodnih sindikata nije odgvoreno na pitanja “Vijesti” – šta očekuju od nove vlade i da li je treba brzo formirati.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. septembar

19. septembra 2021. 21:55

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26094 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11625 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10792 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10153 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9347 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8847 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8565 pregleda
%d bloggers like this: