Pročitajte zajedničku platformu opozicije: Okup oko vrijednosti radi izlaska iz krize

    1 sedmica pre 241 pregleda Izvor: antenam.net

Sve izraženiji trend miješanja i uticaja drugih država na unutrašnja pitanja suverene Crne Gore i pojedine političke aktere, ne doprinosi smirivanju tenzija, jačanju odgovornosti i funkcionalnosti državnih organa, već produbljivanju razlika i pogoršanju međunarodne reputacije Crne Gore

Sve partije parlamentarne opozicije i HGI, zapravo politički subjekti koji su činili vlast u Crnoj Gori do 30. avgusta prošle godine, pripremili su platformu za političko djelovanje i objelodaniće je narednih dana. Dokumenta nosi naziv:  

ZAJEDNIČKA PLATFORMU ZA GRAĐANSKI i EVROPSKI KONSENZUS

K R O Z   P O L I T I Č K I  D I J A L O G

Naglašava se da je „cilj političkog dijaloga je da se postigne dogovor i građanski konsenzus  u skladu s evropskim standardima o fundamentalnim vrijednosnim principima, pitanjima od značaja za obezbjeđivanje funkcionisanja države i evropsku perspektivu Crne Gore.“

Traži se „minimuma političke saglasnosti za dalji demokratski razvoj države, i to na sljedećim osnovama:

a.  građanskog i sekularnog uređenja države;

b.  poštovanju ljudskih prava, nacionalnih i vjerskih osjećanja i posebnosti;

c:  uređenju multietničkog sklada i uključivanju predstavnika manje brojnih naroda u proces uključivanja:

d.  antifašizma i protivljenja istorijskom revizionizmu;

e. neupitnosti evropske perspektive i članstva u NATO;

e. neophodnih demokratskih reformi;

f. borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.“

U zajedničkoj Platformi parlamentarne opozicije i HGI ističu da je „politički dijalog neophodno usmjeriti na rješavanje ključnih pitanja i izazova koji su uslov daljeg evropskog puta države, a odnose se na:

a. Dogovor o uspostavljanju konstruktivnog pristupa i korektne političke komunikacije među političkim akterima;

b. Dogovor o izboru nosilaca najviših pravosudnih funkcija (VDT, Sudski savjet, Ustavni sud) u skladu sa Ustavom Crne Gore;

c. Dogovor o uspostavljanju odgovornih i funkcionalnih državnih organa i institucija i zakonitom postupanju i funkcionisanju (Vlada, Skupština, sudstvo, tužilaštvo…);

d. Dogovor o daljoj reformi izbornog zakonodavstva.“

Kao jedan od viljeva političkog dijaloga, opozicija navodi pokušaj da se obezbijedi dogovor o ključniim ekonomsko-socijalnim pitanjima „koji bi, poželjno, rezultirao i usvajanjem Plana razvoja Crne Gore, što je i naša Ustavna obaveza“.

Takođe, „cilj političkog dijaloga je da se okonavedenih tema obezbijedi potreban nivo konsenzusa u Parlamentu čije je rješavanje preduslov da zemlja krene naprijed i izađe iz političke i institucionalne blokade“.

„Navedeni konsenzus, kao iskaz široke podrške u Parlamentu omogućio bi da se razriješe krupni izazovi pred kojima se država nalazi. Ovakav evropski konsenzus kroz dijalog nam preporučuju i snažno sugerišu i naši zapadni partneri (EU i SAD) u svojim brojnim dokumentima.

Uvjereni smo da takva, evropska vrjednosna većina u Parlamentu postoji, budući da je to potvrđeno i povodom skorašnjih parlamentarnih glasanja oko nekih fundamentalnih političkih principa koja se tiču pitanja suočavanja sa bliskom prošlošću i naših evropskih i međunarodnih obaveza“, zapisano je u Zajedničkoj platformi opozicije.

Zaključuje se da bi „riješavanje ovih krupnih otvorenih pitanja omogućilo  Crnoj Gori da prevaziđe velike podjele i probleme i nastavi kretanje prema EU“, pa je stoga „politički dijalog neophodno započeti što prije na najvišem nivou rukovodstava parlamentarnih partija“.

Dokument završava pozivom ostalim parlamentarnim partijaam i svim poslanicima koji dijele navedene vrijednosti „da pristupe Platformi i učestvuju u ovom prijeko potrebnom političkom dijalogu za očuvanje i dalju nadogradnju vrijednosti građanske Crne Gore“.

U svojevrsnoj preambuli za Platformu opozicije opisani su društveni i politički razlozi za njeno donošenje.

Ocjijenjeno je da je „duboka društvena podijeljenost koju je prouzrokovala aktuelna vlast proizvela je izrazitu političku nestabilnost koja neminovno dovodi i do socijalnog, ekonomskog i institucionalnog haosa na nivou države“.

Naglašava se  da „stalni i intenzivni politički sukobi među političkim partijama ne doprinose smirivanju situacije i rješavanju nagomilanih društvenih problema nego ih dodatno produbljuju“.

Takođe se ukazuje da „sve snažnije i otvorenije aktivnosti ekstremnih desnih struktura koje promovišu antievropsku politiku nacionalizma, velikodržavnih projekata i revizije antifašističke prošlosti,glorifikujući presuđene ratne zločince i ne uvažavajući presude međunarodnih sudova, narušavajući međuetnički sklad, kreirajući atmosferu netrpeljivosti prema manje brojninim narodima, ugrožavaju suštinu građanskog i demokratskog društva“.

Konstatuje se da su „evropske integracije Crne Gore i ispunjavanje obaveza koje proizilaze iz ovog procesa zaustavljene, a ekonomsko-socijalni ambijent se pogoršavaju iz dana u dan što iz razloga objektivne prirode, što zbog nedovoljne funkcionalnosti državnih organa i institucija, koje bi trebalo da se bave zaštitom i unaprjeđenjem standarda građana i rastom privrede“.

Upozorava se da „zabrinjavajuće neznanje, politički revanšizam, nepotizam, jačanje partitokratije zloupotreba vlasti i neiskustvo u obavljanju važnih državnih poslova predstavljaju veliku opasnost za društvo, svakog pojedinca i porodicu. Samo građanska i Evropi okrenuta Crna Gora je ono što nam garantuje prosperitet i dostojan život“.

Zato „protesti po različitim osnovama postaju svakodnevna pojava, kao izraz gubitka povjerenja u institucije i njihovu sposobnost da adekvatno štite prava i pruže kvalitetan odgovor na interese i potrebe građana“.

U uvodnom dijelu Platforme konstatovano je i sljedeće:“Sve izraženiji trend miješanja i uticaja drugih država na unutrašnja pitanja suverene Crne Gore i pojedine političke aktere, ne doprinosi smirivanju tenzija, jačanju odgovornosti i funkcionalnosti državnih organa, već produbljivanju razlika i pogoršanju međunarodne reputacije Crne Gore“.

Stoga je „nužno je fokusiranje na prijeko potrebne reformske politike u borbi za ekonomski oporavak zemlje, vladavinu prava i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala“.

Zajedničku platformu objavljuju „svjesni odgovornosti u odnosu na aktuelni društveni i politički trenutak i činjenice da se država i društvo nalaze na važnoj političko-vrijednosnoj prekretnici, političke partije koje se zalažu za Crnu Goru u kojoj su svi građani ravnopravni, bez obzira na vjeru, naciju, porijeklo ili bilo koje drugo lično svojstvo“.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Socijaldemokratska Partija

Socijaldemokrate Crne Gore

Bošnjačka stranka

Albanska alternativa

Demokratska unija Albanaca

Demokratska partija

Forca

Liberalna partija

HGI

Najnovije vijesti

Zov sukanja

30. novembra 2021. 16:39

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29667 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12967 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12326 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12002 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11811 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11106 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10527 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10375 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9086 pregleda
%d bloggers like this: