Profesorica pljevaljske Gimnazije kao učesnik Programa internacionalne saradnje boravila u SAD

    2 godine pre 509 pregleda Izvor: PV Informer

Profesorica pljevaljske Gimnazije kao učesnik Programa internacionalne saradnje boravila u SAD

Bojana Grujić, profesorica crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji ,,Tanasije Pejatović“, boravila je od 10. do 23. novembra u Sjedinjenim Američkim Državama, sa još četiri predstavnika u oblasti obrazovanja iz Crne Gore. Putovanje su organizovali Američka ambasada u Podgorici (Odsjek za medije i kulturu) i Stejt department na čelu sa gospođom Dajanom Daglas, organizatorkom programa.

IVLP (International Visitor Leadership Program) je program internacionalne saradnje Stejt departmenta sa profesionalcima iz drugih država na raznim poljima: programi za ekonomski razvoj, očuvanje kulturne baštine, vladavina prava, borba protiv trgovine ljudima itd. Ovog puta IVLP je realizovan u oblasti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja. Učesnici iz Crne Gore su boravili u Vašingtonu, Los Anđelesu i Čikagu i razgovarali sa eminentnim stručnjacima na polju novinarstva, komunikacija, političkih nauka, građanskog obrazovanja i kritičke medijske pismenosti. Posjetili su dvije srednje škole, Mira Costa High School u Los Anđelesu i Walter Payton College Prep High School u Čikagu. Imali su priliku da se upoznaju sa načinom rada njihovih američkih kolega i tehnologijom kojom učenici i nastavnici raspolažu u kreiranju medijskih sadržaja. Dogovorena je i saradnja tih škola sa crnogorskim školama prilikom izrade školskih časopisa, stvaranja video i drugih medijskih poruka različitih formi. Takođe su crnogorski predstavnici posjetili Univerzitet Džordžtaun, Univerzitet Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA), trenutno najbolje kotiran univerzitat u SAD, kao i privatni univerzitet u LA (University of Southern California – USC), zatim centre za medijsku pismenost u sva tri grada, gdje su dobili korisne informacije o političkom i obrazovnom sistemu SAD, nastavnim programima medijske pismenosti i implementaciji programa u američke škole.

Cilj programa je unapređenje nastave medijske pismenosti i shvatanje značaja medijskog opismenjavanja mladih ljudi, odnosno razvijanje kod učenika sposobnosti koje će ih pripremiti da odgovore na izazove savremenog doba, izazvane hiperprodukcijom informacija, kao i unapređenje vještina koje će ih podsticati da kritički razmišljaju i aktivno učestvuju u društvenom životu.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 30. jul

29. jula 2021. 21:22

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 23369 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 10519 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 9162 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 8573 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8482 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 8114 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7690 pregleda
%d bloggers like this: