Profit Rudnika uglja 11 miliona eura

    5 dana pre 230 pregleda Izvor: pobjeda.me

U uslovima pandemije, uz svakodnevno forsiranje poštovanja mjera epidemiološke zaštite, uspjeli smo da postignemo nove rekorde u proizvodnji otkrivke, proizvedemo sve količine uglja koje je tržište tražilo, nastavimo trend smanjenja troškova i postignemo dobit za koju očekujemo da će biti preko 11 miliona eura – kazao je izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić.

On je u intervjuu za Glas rudara ocijenio da će Rudnik nastaviti da igra važnu ulogu u razvoju države i u narednih 30 godina.

Podsjetio je da je Rudnik polovinom 2014. godine, kad je došao na mjesto izvršnog direktora, bio na ivici stečaja, sa akumuliranim gubitkom od 20 milona eura, poreskim dugom od 18 miliona i kreditnim zaduženjem preko 20 miliona eura. Šest godina kasnije, Rudnik je profitabilna kompanija, bez kreditnih zaduženja, sa reprogramiranim poreskim dugom koji je došao na nivo od 1,5 miliona i koji će najkasnije u prvom kvartalu ove godine biti isplaćen u cjelosti.

– Više faktora je doprinijelo oporavku Rudnika, a jedan od najbitnijih je ubrzanje poslovnih operacija. Izmijenili smo model upravljanja, definisali nove pragove odgovornosti izvršnog direktora i borda, izmijenili pravilnike i ubrzali procese donošenja odluka, uredili sisteme organizacije sastanaka i izvještavanja, uveli jake funkcije kontrolinga, razdvojili kratkoročne od dugoročnih i kontrolne od operativnih funkcija. Izmijenili smo modele kratkoročnog i dugoročnog planiranja u ispostavili bolje modele praćenja realizacije dogovorenog – naveo je Popadić i dodao da je značajna povoljnost bila i u tome što su svo vrijeme u bordu imali sjajne profesionalce i finansijske eksperte, odličnu klimu uzajamnog povjerenja, tako da je ukupna energija bila isključivo fokusirana ka unapređenju poslovanja.

– Kao rezultat, podigli smo produktivnost, smanjili operativne troškove, tri puta povećali prodaju na inotržištu i podigli nivo godišnje proizvodnje otkrivke za preko 45 odsto. Paralelno pokušavamo da povećamo zarade zaposlenih, što nije lako harmonizovati sa ambicijom smanjenja ukupnih troškova. U principu, primarna orijentacija je na podizanju produktivnosti, kroz bolju organizaciju rada, nabavku nove mehanizacije i podmlađivanje radne snage – kazao je Popadić i istakao da je zbog toga i usaglašenog modela poslovanja sa EPCG obezbijeđeno održivo poslovanje kompanije u narednih 30 godina, čemu će posebno doprinijeti ekološka rekonstrukcija termoelektrane.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13273 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8020 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7198 pregleda

Kupiću vodenicu i vratiti je crkvi

19. juna 2020. 6522 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6506 pregleda
%d bloggers like this: