Promovisana monografija „Crkva u Drobnjaku“

    1 godina pre 377 pregleda Izvor: Novosti

Zahvaljujući ovoj knjizi, Drobnjaci će bolje upoznati sopstveno kulturno-duhovno nasleđe i predstaviti ga javnosti.

U porti manastira Svete Trojice u Pljevljima predstavljena je knjiga autora Tomaša Ćorovića „Crkva u Drobnjaku“.

Ova knjiga je posvećena razvoju duhovnog života u durmitorskom kraju a plod je višegodišnjeg autorovog rada na izuzetno bogatim primarnim arhivskim izvorima, na štampi, brošurama i stručnoj istorijskoj literature. Knjiga govori o istorijatu crkvenog života u Drobnjaku počevši od prvog pomena Župe Komarnice u dvanaestom vijeku, pa sve do naših dana, punih osam vijekova.

– Autor na početku ukazuje da se nedovoljno zna o sveštenstvu, monasima, ktitorima i obnoviteljima crkava i manastira iz ranijih vremena. S druge strane crkva u Drobnjaku kao i sam Drobnjak, uprkos velikom broju njegovih ljudi od pera, nije bila predmet dubljeg, sveobuhvatnijeg, stručnog i naučnog proučavanja. Otuda se može reći da je Ćorovićevo pregnuće pionirski poduhvat od neprocjenljivog značaja – rekao je istoričar Milić F. Petrović.

Ovo izuzetno djelo na preko 300 strana objavljeno je u izdanju Budimljansko-Nikšićke Eparhije, a nakon blagoslova episkopa Joanikija.

– Crkva ima svoj zadatak koji joj je dat od njenog osnivača da sabira u gospodu Hristu sve ljude, svih vremena i da ih usmjerava ka carstvu nebeskom. Od ove večeri očekujemo da saznamo mnogo o crkvi božijoj na ovom prostoru, da saznamo kako ona putuje kroz vrijeme, da je upoznamo i što je više upoznajemo imaćemo od toga više koristi, kazao je vladika mileševski Atanasije koji je blagoslovio skup.

Knjiga Tomaša Ćorovića “Crkva u Drobnjaku” predstavlja krunu njegovog dosadašnjeg istraživačkog rada o prošlosti Drobnjaka.

– Mi večeras prisustvujemo jednoj promociji svojevrsnog drobnjačkog testamenta, jedne drobnjačke tapije. Kada to kažem mislim, da ako se nešto dogodi u budućnosti, jer ovo je Balkan, ako dođe do oštećenja nekog od ovih hramova, koji je tako iscrpno napisao Tomaš, zahvaljujući ovoj studiji, ona će pomoći da se ti manastiri i crkve u Drobnjacima obnove – kazao je Dragiša Milosavljević.

Zahvaljujući ovoj knjizi, Drobnjaci će bolje upoznati sopstveno kulturno-duhovno nasleđe i predstaviti ga javnosti.

– Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori obnovila je u zadnjih dvadesetak godina, uz pomoć dobrotvora i vjerujućeg naroda skoro sve crkve u Drobnjaku. Izgrađene su i osveštane nove četiri, u obe parohije imamo sveštenike, u Šavniku i u Žabljaku su redovne službe. Proces asimilacije je neminovan. Nema više unuka da odrastaju uz đedovo koljeno, nema ko zapamtiti porodičnu ili zavičajnu priču, a sve što nije na vrijeme zapisano prije ili kasnije ide u zaborav. Zato sam u mojoj knjizi krenuo tragom vremena, prateći duhovnu vertikalu zavičajnog Drobnjaka. Naš zajednički imenitelj je pravoslavna crkva i ona je zapravo, naše duhovno sjedište na tom putu – kazao je autor Tomaš Ćorović.

Organizator književne večeri bila je Crkvena Opština Pljevlja i Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6591 pregleda