Promovisana monografija „Crkva u Drobnjaku“

    3 godine pre 582 pregleda Izvor: Novosti

Zahvaljujući ovoj knjizi, Drobnjaci će bolje upoznati sopstveno kulturno-duhovno nasleđe i predstaviti ga javnosti.

U porti manastira Svete Trojice u Pljevljima predstavljena je knjiga autora Tomaša Ćorovića „Crkva u Drobnjaku“.

Ova knjiga je posvećena razvoju duhovnog života u durmitorskom kraju a plod je višegodišnjeg autorovog rada na izuzetno bogatim primarnim arhivskim izvorima, na štampi, brošurama i stručnoj istorijskoj literature. Knjiga govori o istorijatu crkvenog života u Drobnjaku počevši od prvog pomena Župe Komarnice u dvanaestom vijeku, pa sve do naših dana, punih osam vijekova.

– Autor na početku ukazuje da se nedovoljno zna o sveštenstvu, monasima, ktitorima i obnoviteljima crkava i manastira iz ranijih vremena. S druge strane crkva u Drobnjaku kao i sam Drobnjak, uprkos velikom broju njegovih ljudi od pera, nije bila predmet dubljeg, sveobuhvatnijeg, stručnog i naučnog proučavanja. Otuda se može reći da je Ćorovićevo pregnuće pionirski poduhvat od neprocjenljivog značaja – rekao je istoričar Milić F. Petrović.

Ovo izuzetno djelo na preko 300 strana objavljeno je u izdanju Budimljansko-Nikšićke Eparhije, a nakon blagoslova episkopa Joanikija.

– Crkva ima svoj zadatak koji joj je dat od njenog osnivača da sabira u gospodu Hristu sve ljude, svih vremena i da ih usmjerava ka carstvu nebeskom. Od ove večeri očekujemo da saznamo mnogo o crkvi božijoj na ovom prostoru, da saznamo kako ona putuje kroz vrijeme, da je upoznamo i što je više upoznajemo imaćemo od toga više koristi, kazao je vladika mileševski Atanasije koji je blagoslovio skup.

Knjiga Tomaša Ćorovića “Crkva u Drobnjaku” predstavlja krunu njegovog dosadašnjeg istraživačkog rada o prošlosti Drobnjaka.

– Mi večeras prisustvujemo jednoj promociji svojevrsnog drobnjačkog testamenta, jedne drobnjačke tapije. Kada to kažem mislim, da ako se nešto dogodi u budućnosti, jer ovo je Balkan, ako dođe do oštećenja nekog od ovih hramova, koji je tako iscrpno napisao Tomaš, zahvaljujući ovoj studiji, ona će pomoći da se ti manastiri i crkve u Drobnjacima obnove – kazao je Dragiša Milosavljević.

Zahvaljujući ovoj knjizi, Drobnjaci će bolje upoznati sopstveno kulturno-duhovno nasleđe i predstaviti ga javnosti.

– Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori obnovila je u zadnjih dvadesetak godina, uz pomoć dobrotvora i vjerujućeg naroda skoro sve crkve u Drobnjaku. Izgrađene su i osveštane nove četiri, u obe parohije imamo sveštenike, u Šavniku i u Žabljaku su redovne službe. Proces asimilacije je neminovan. Nema više unuka da odrastaju uz đedovo koljeno, nema ko zapamtiti porodičnu ili zavičajnu priču, a sve što nije na vrijeme zapisano prije ili kasnije ide u zaborav. Zato sam u mojoj knjizi krenuo tragom vremena, prateći duhovnu vertikalu zavičajnog Drobnjaka. Naš zajednički imenitelj je pravoslavna crkva i ona je zapravo, naše duhovno sjedište na tom putu – kazao je autor Tomaš Ćorović.

Organizator književne večeri bila je Crkvena Opština Pljevlja i Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32854 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14325 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13726 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13425 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12575 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11891 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11779 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10801 pregleda
%d bloggers like this: