Prosjaci opsijedaju i mještane i turiste

    2 godine pre 405 pregleda Izvor: cdm.me

Turisti, ali i mještani Ulcinja redovno doživljavaju neprijatnosti, nerijetko i agresivno ponašanje prosjaka. Ovaj problem na gradskim ulicama lokalna vlast godinama ne može u potpunosti da eliminiše. Ulcinj godišnje posjeti na desetine hiljada turista, a prizor koji se sigurno ne može zaobići je prosjačenje po ulicama, piše Dan.

Gotovo je postala tradicija da su svake turističke sezone prvi koji turiste dočekaju na samom ulasku u grad upravo prosjaci koji čim ljeto počne, organizovano dolaze u Ulcinj. Osim onih kojima je mjesto boravka u najjužnijoj opštini, prosjaci stižu i iz drugih crnogorskih gradova, a nije mali broj ni onih iz zemalja okruženja. Turisti, ali i mještani redovno doživljavaju neprijatnosti, nerijetko i agresivno ponašanje prosjaka.

Taj problem na gradskim ulicama lokalna vlast godinama ne može u potpunosti da eliminiše. U Komunalnoj policiji kažu da prosjačenje predstavlja višegodišnji problem koji se zasada, uprkos pokušajima, kvalitetno ne rješava. Ističu da nije u isključivoj ingerenciji organa lokalne samouprave zbog čega nemaju mogućnost da spriječe prosjake. Osim te službe, ovom pojavom više se bave policija i Centar za socijalni rad.

“Prosjačenjem se uglavnom bave maloljetna lica zbog čega su te institucije nadležne, a mi možemo samo da, shodno ograničenim ovlašćenjima pomažemo. Tu se, prije svega, misli na pružanje logistike i obezbjeđivanja prevoza za lica za koja se utvrdi da nemaju boravak u našoj opštini. Dakle, pomažemo u vraćanju tih lica u mjesta iz kojih dolaze”, objašnjavaju iz te opštinske službe.

Rukovodilac Područne jedinice Centra za socijalni rad Mehmet Meto Duraku smatra da je u pitanju delikatan problem, pojava koju je teško iskorijeniti.

“Mi konstantno radimo na prevenciji, posebno sa maloljetnicima. Stalno razgovaramo sa njihovim roditeljima, ali to ne daje uvijek očekivane rezultate. Prosjaci se vraćaju na ulice, najčešće oni koji nijesu iz Ulcinja. Djelo je teško dokazivo posebno kada se radi o navođenju na prosjačanje”, objašnjava Duraku.

On poručuje da će se uprkos teškoćama kontinuirano raditi na suzbijanju prosjačenja.

“Nastojaćemo da pomažemo nadležnim organima koliko možemo. S obzirom na to da se ipak radi o djelu koje spadau kršenje javnog reda i mira, prosjačenje je u ingerenciji Uprave policije. Upravo je nosilac sprečavanja te pojave Uprava policije uz podršku Centra za soci jalni rad i organa lokalne uprave. Praksa je pokazala da je taj problem teško iskorijeniti, ali se može uticati da prosjaka bude u što manjem broju, posebno tokom sezone”, zaključuje Duraku.

Najviše prosjače djeca

Proteklih godina na teritoriji Crne Gore evidentirano je na stotine osoba koje se organizovano bave prosjačenjem. Među prosjacima najviše ima djece romske nacionalnosti. Mehmeti kaže da je praksa pokazala da se djeca često zloupotrebljavaju.

“Nedavno smo imali nekoliko akcija tokom kojih je utvrđeno da su se maloljetna lica bavila prosjačenjem. U takvim slučajevima preduzimamo mjere ako su djeca sama i zbrinjavamo ih. Obavještavamo nadležne centre uloliko imamo saznanja odakle su. U slučaju odraslih takođe se utvrđuje mjesto boravka i ukoliko nijesu iz Ulcinja obezbjeđuje se njihov transport u mjesto odakle dolaze. Nažalost, oni se nakon nekoliko dana ponovo vraćaju”, objašnjava Duraku.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32852 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14324 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13725 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13423 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12575 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11890 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11778 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10800 pregleda
%d bloggers like this: