Prosvjetna zajednica: Umjesto vjeronauke, građanskom obrazovanju vratiti status obaveznog predmeta

    1 mesec pre 92 pregleda Izvor: Portal DAN

Povodom najave Srpske pravoslavne crkve (SPC) da će inicirati uvođenje “vjeronauke” ili nekog oblika obrazovanja o vjerskoj tradiciji, Upravni odbor Prosvjetne zajednice CG ima stav da obrazovanje treba biti prioritet našeg društva, a kao takvo moralo bi se poboljšanje tražiti u drugom pravcu od najavljenog, navodi se u saopštenju NVU.

“Više puta smo ponavljali da želimo škole koje će mladima pružati više od pružanja teorijskih i akademskih znanja. Nismo krili da želimo obrazovanje po ugledu na skandinavske zemlje, da želimo škole koje pružaju brojna znanje i vještine, podstiču na umjetnost i sport, teže razvoju srećne, samosvjesne i samostalne mlade osobe, a sve u uslovnim, prostranim i opremljenim učionicama”, saopštili su iz Prosvjetne zajednice za CdM.

Kako ističu, kada nam to pružite, dodajte i vjeronauku kao izborni predmet.

“Do tad možemo pitati na uštrb čega će se izvoditi nastava vjeronauke?

Hoće li opet, kao kod “Stručno je ključno”, na uštrb humanističkih programa? Na uštrb umjetnosti? Jezika? Sporta? Na uštrb matematike, fizike, hemije? Informatike? Biologije? Hoće li uvođenje vjeronauke direktno uticati na bolje rezultate na PISA testovima? Da li je iko od zemalja koje imaju vjeronauku to istražio”, prenosi se u saopštenju.

Smatraju da bi nam elementarno funkcionalno znanje moralo biti prioritet.

Kako objašnjavaju u ovom momentu potrebnije je i postoje svi uslovi da se predmetu građansko obrazovanje vrati status obaveznog predmeta, jer već postoje kvalitetan program i udzbenici po kojima se radilo u našim školama, a na zadovoljstvo i učenika i nastavnika. Takođe, mišljenja su da treba da teže uvođenju filozofije za djecu čiji cilj ne bi bio usvajanje filozofske tematike, već uvježbavanje vještina za kritičko i kreativno mišljenje o samom sebi i svijetu oko sebe.

Dodaju da je, religija  oblast kulture, vjerske zajednice su stvarnost, one imaju svoje potrebe i društvo im treba izaći u susret. No, i obrazovanje je oblast kulture i čini nam se da ove oblasti ne treba miješati.

U srednjim školama u Crnoj Gori se izučava Istorija religije koju predaju prvenstveno profesori filozofije čija je uloga u obrazovanju mladih danas tragično umanjena. U isto vrijeme se javnosti plasiraju “stavovi” (stav ima i emocionalnu i djelatnu komponentu, a to ne vidimo) o težnji ka društvu znanja, humanizma, demokratije, ali bez filozofa!?

“Danas kad sve možemo izmijeniti, kad možemo tijelu poslati informacije o virusu da bi izgradilo odbranu, kad možemo razbiti atom, odletjeti na Mjesec… mi se ne možemo odbraniti od dezinformacija, ekoloških prijetnji, prijetnji ratom i terorizmom, dolazeći tako do ličnog nivoa nesigurnosti”, ističu iz Prosvjetne zajednice.

Predstavnici NVU Prosvjetne zajednice CG interesujući se za vjersko obrazovanje u Crnoj Gori imali su susrete sa predstavnicima Medrese „Mehmed Fatih“ iz Tuzi i Bogoslovske škole na Cetinju.

“Na tim sastancima smo i pokazali da vjerske škole koje žele raditi u okviru obrazovnog sistema Crne Gore mogu u nama naći i podršku i partnera. Takođe, pružamo punu podršku obrazovanju mladih koji svoj život žele uobličiti vjerskom tradicijom, da im se omogući da imaju i znanja koja proizilaze iz nastavnih programa državnog obrazovnog sistema, a time i validne diplome, sertifikate i svjedočanstva. Obrazovanje tih mladih ljudi je opšti interes”, saopštili su oni.

Prosvjetna zajednica CG smatra da država Crna Gora treba da pokaže spremnost da zadovolji potrebe vjerskih zajednica za očuvanjem i gajenjem vjerske tradicije kroz vjersko obrazovanje, ali ono treba da se izvodi u okviru vjerskih škola. Podrška vjerskim zajedinicama da u vjerskim školama čuvaju nasljeđe i uz vjersku tradiciju stiču i validna znanja potrebna za tržište rada i puni doprinos ličnom razvoju učenika i razvoju društva.

“U jednoj sekularnoj, multivjerskoj, multietničkoj državi, u ovom vremenu turbulencija, socijalne krize i krize moralnih vrijednosti, smatramo da nikako nije dobar momenat za uvođenje vjeronauke u javne škole, zaključuje se u saopštenju Upravnog odbora Prosvjetne zajednice CG.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27752 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11949 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11889 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11303 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10667 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 10066 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9528 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9302 pregleda
%d bloggers like this: