Prvi milion od eko naknade legao na račun opštine Pljevlja

    1 godina pre 615 pregleda Izvor: vijesti.me

Opština Pljevlja naplatila je prvu ratu od Elektroprivrede Crne Gore, Rudnika uglja i Gradira Montenegro po osnovu nakanade za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Saglasnost za uvođenje eko naknade koja se naplaćuje – prvi put dala je Vlada na sjednici održanoj sredinom oktobra prošle godine u Pljevljima. Najviše novca po ovom osnovu Opštini Pljevlja godišnje će uplaćivati Elektroprivreda Crne Gore, 1.014.547 eura, Rudnik uglja 734.101 euro, a Gradir Montenegro 284.706 eura.

U Upravi javnih prihoda Oštine Pljevlja, “Vijestima” su kazali da su sve tri kompanije uredno izmirile prvu ratu u visini polovine iznosa od malo više od dva miliona eura, koje su dužne da plaćaju na godišnjem nivou.

Obaveze po osnovu ekološke naknade ove tri kompanije plaćaće u dvije rate od kojih prva rata za naplatu dospijeva 31. jula, a druga 30. novembra. “Vijestima” je iz lokalne uprve saopšteno da su očekivali da će biti veći iznos koji treba da naplate od Elektroprivrede, ali da su oni iznos naknade obračunali na osnovu bilansa koji im je dostavila ta energetska kompanija.

Gradonačelnik Pljevalja Igor Golubović i premijer Duško Marković ranije su najavljivali da će Opštini Pljevlja po ovom osnovu godišnje uplaćivati između dva i po i tri miliona eura.

Obveznici plaćanja naknade su pravna lica i preduzetnici koji obavljaju određene aktivnosti na teritoriji Opštine Pljevlja, koje utiču ili mogu uticati na životnu sredinu i za koj e je obavezna ili se može zahtijevati procjena uticaja na životnu sredinu.

Po osnovu ekološke naknade Opština Pljevlja naplaćivaće od zagađivača 1,7 odsto od njihovih ostvarenih godišnjih prihoda od prodaje sirovine, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu.

Sredstva prihodovana po ovom osnovu uplaćuju se na poseban račun Opštine, koji ne može biti blokiran. Opština taj novac može samo namjenski koristiti za zaštitu i unapređenje životne sredine na svojoj teritoriji.

“Razlozi koji su uticali na donošenje predloga odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine Opštine Pljevlja je ugroženost svih osnovnih segmenata životne sredine u dugom vremenskom periodu, usljed aktivnosti koji u duhu Zakona o životnoj sredini predstavljaju specifičnosti Opštine Pljevlja u pogledu uticaja na životnu sredinu. Specifičnost ove sredine su otpadne materije koje su nastale kao posljedica proizvodnje električne energije, eksploatacije uglja, rude cinka i olova, a koje izazivaju ili mogu izazvati povećanu zagađenost vazduha, površinskih i podzemnih voda, degradaciju i zagađenost zemljišta, nagomilavanje industrijskog i opasnog otpada, pogoršavanje zdravstvenog stanja stanovništva, uništavanje flore i faune… Nosioci navedenih aktivnosti su Rudnik uglja, Elektroprivreda CG – Termoelektrana Pljevlja i Gradir Montenegro“, piše u predlogu odluke koju je ranije usvojio lokalni parlament.

Gradir se žalio Ustavnom sudu, ugroženo im je poslovanje

Kompanija Gradir Montenegro u čijem sastavu posluje pljevaljski Rudnik olova i cinka “Šuplja stijena” sredinom maja podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Odluke Opštine Pljevlja o visini i načinu plaćanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine. Smatraju da ova odluka nije u skladu s Ustavom i da ugrožava njihovo poslovanje.

U Gradiru Montenegro čiji je većinski vlasnik poljska kompanija ZGH nisu protiv donošenja ovakve odluke, ali smatraju da ju je trebalo donijeti na drugi način. Smatraju da je naknadu trebalo obračunavati od profita firme, a ne da se ona odnosi na ukupno poslovanje. Za prvih šest mjeseci Rudnik “Šuplja stijena” poslovao je s minusom od preko 1,5 miliona eura.

U jedinom rudniku olova i cinka u Crnoj Gori smatraju da će ova odluka ugroziti poslovanje kompanije s obzirom da izdvajanja po ovom osnovu nisu bila predviđena u Biznis planu kada je prije nekoliko godina poljska kompanija ZGH kupila Rudnik od crnogorskog biznismena Veselina Pejovića.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 27. septembar

26. septembra 2021. 23:12

Biografija vladike Metodija

26. septembra 2021. 19:17

SD Krivokapiću: Je li vas sramota?

26. septembra 2021. 17:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26391 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11671 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11018 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10374 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9598 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9067 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8624 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda
%d bloggers like this: