Prvi put u Prištini šest žena na visokim pozicijama

  • 2 mjeseca pre
  • 110 pregleda
  • Izvor: cdm.me

Prvi put u prištinskoj vladi, Aljbina Kurtija, pet od 15 ministarstva vodiće žene i Vjosa Osmani predsjednica parlamenta.

Albulena Hadžiju je na čelu resora pravde, Rozeta Hajdari vodi ministarstvo ekonomije, trgovine i finansija, obje iz Pokreta Samoopredeljenje.

Hikmeta Bajrami će rukovoditi ministarstvom obrazovanja, a Vlora Dumoši resor kulture, omladine i sporta, iz Demokrtskog saveza Kosova, dok će na čelu ministarstva lokalne uprave biti Emilia Redžepi, predstavnica manjinke zajednice, koja je podržala Kurtijevu vladu.

Nevladine organizacije koje se bave ženskim pravima i osnaživanjem njihove uloge ova potez nove prištinske vlasti vide kao pozitivan korak.

Luljeta Demoli, izvršni direktor Centra za istraživanje i rodne studije, kaže da je nova pristinska vlada dostigla kvotu od 30 posto, što kaže znači da je sistem kvota imao pozitivne efekte.

Sistem kvota na kosovskoj teritoriji je prvi put primijenila Misija Ujedinjenih nacija u Prištini (UNMIK) 2000. godine.

Prema tada donijetoj uredbi, najmanje 30 procenata kandidata na stranačkim listama treba da budu žene.

U prethodnoj vladi koju je vodio Ramuš Haradinaj, koja je imala 21 ministarstva, na ministarskim pozicijama su bile samo dvije žene, Dhurata Hodža i Albena Rešitaj, koja je godinu dana kasnije podnijela ostavku.

Najvišu poziciju u prištinskim institucijama imala Atifete Jahjaga koja je bila predsjednica prištinskih institucija, od 2011. do 2016.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.