Purišić u Pljevljima: Dom starih opravdao očekivanja, otvorićemo Dnevni boravak sa stare

    9 mjeseci pre 245 pregleda Izvor: standard.co.me

Izgradnja Doma starih u Pljevljima i njegovo uključivanje u sistem socijalne zaštite starih lica dokaz je posvećenosti i odgovornog pristupa Vlade Crne Gore i lokalne uprave unapređenju kvaliteta života starije populacije, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić prilikom radne posjete toj ustanovi. U Domu su smještena 53 korisnika, od kojih je većina iz pljevaljske opštine što potvrđuje opravdanost otvaranja ovakve ustanove u ovoj opštini. 

Direktorica Doma Mersida Aljićević istakla da je dom dobio licencu od Ministarstva rada i socijalnog staranja i da je implementiran Informacioni sistem socijalnog staranja (ISSS) – Socijalni karton.

„Uz podršku resornog ministarstva omogućeno je kvalitetno snabdijevanje grijanjem.  U cilju postizanja maksimalnog nivoa kvaliteta usluge i uz poštovanje najviših standarda, uspostavljen je sistem upravljanja kvalitetom i sistem bezbjednosti hrane“, istakla je Aljićević.

U planu je, kako je saopšteno, opremanje palijativnog odjeljenja potrebnim medicinskim pomagalima, licenciranje za dodatne usluge pored usluge smještaja i uspostavljanje regionalne saradnje i povezivanje sa ustanovama širom regiona.

Da bi obezbjedili adekvatnu brigu i njegu za korisnike postoji potreba za zapošljavanjem novog kadra u medicinskoj službi i kuhinji, zaključili su sagovornici.

Dom posjeduje fitnes centar, sale za masažu i druženje u kojima korisnici kvaliteno i organizivano provode vrijeme i upotpunjuju boravak u Domu. Sobe su luksuzno opremljene, sa zasebnim kupatilima.

Inače, Dom se nalazi u prelijepom ambijentu u parku Vodice, okružen zelenim površinama i izvorištem rijeke Breznice. 

Ministar je posjetio i Centar za socijalni rad i izrazio zadovoljstvo što je saradnja centra i Opštine Pljevlja na visokom nivou. Takođe, istaknuto je da centar sarađuje i sa ostalim državnim organima, organizacijama i nevladinim sektorom, posebno sa Upravom policije i pravosudnim organima, u oblasti zaštite žrtava porodičnog nasilja i suzbijanja maloljetničke delinkvencije, što je, kako je istaknuto, posebno značajno kada je riječ o ovoj problemetici. 

Do oktobra 2019. godine za materijalna davanja u socijalnoj i dječjoj zaštiti za opštinu Pljevlja isplaćeno je 2,5 miliona eura, a u prethodnoj godini 3,2 miliona eura. 

Ministar se sastao i sa predsjednikom Oštine Pljevlja Igorom Golubovićem i tom prilikom dogovoreno je uspostavljanje usluge Dnevnog boravka za stare. MRSS će, kako je planirano, opremiti prostorije u skladu sa propisanim uslovima za ovu uslugu, dok će opština obezbijediti prostor. 

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6064 pregleda