Putin uvodi žestoke kazne za one koji neće u rat; Smijenjen Šojguov zamjenik; 730 uhapšenih na današnjim protestima

    2 meseca pre 106 pregleda Izvor: Agencije /cdm.me
Foto : Pixabay –

Dvjesta trinaesti dan je rata u Ukrajini. Kijev nastavlja kontraofanzivu. U četiri ukrajinske oblasti, na teritorijama koje su pod ruskom kontrolom, održavaju se referendumi o pripajanju Rusiji. Kijev, EU, NATO i lideri Grupe sedam, osudili su referendume nazivajući ih nelegitimnim kršenjem Povelje Ujedinjenih nacija. U Rusiji, počela najavljena vojna mobilizacija.

– Na protestima protiv mobilizacije danas uhapšeno 730 ljudi

Više od 730 ljudi uhapšeno je danas širom Rusije na protestima protiv mobilizacije, saopštio je ruski pokret za zaštitu ljudskih prava OVD-Info.

Do hapšenja je došlo tri dana nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin proglasio djelimičnu mobilizaciju, prenio je Rojters.

– Mišel: EU da otvori granice za Ruse koji bježe

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je u Njujorku da Evropa treba da otvori granice za Ruse koji bježe iz zemlje jer su u opasnosti zbog svojih političkih opredjeljenja.

Mišel je u, intervjuu za Politiko, na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN-a, rekao da Evropa treba da pokaže otvorenost za one Ruse koji ne žele da ih Kremlj instrumentalizuje.

– Putin uvodi žestoke kazne za one koji neće u rat

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket izmjena i dopuna Krivičnog zakona koji se odnosi na služenje vojnog roka, kojom se pooštravaju kazne za sve one koji odbiju mobilizaciju.

Jedan novi član je „Dobrovoljna predaja“ – za ovo prijeti od tri do deset godina godina. Međutim, ako je vojnik, koji je počinio takvo krivično djelo prvi put, preduzeo mjere za njegovo oslobađanje, vratio se na svoje mjesto službe i nije počinio druge zločine u zatočeništvu, onda može biti oslobođen odgovornosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: