Putin: Vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama i ne žele da uoče promjene

    1 godina pre 183 pregleda Izvor: Sputnjik

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama i ne žele da uoče promjene.

„Kolege na Zapadu pokušavaju da se suprotstave toku istorije i misle u kategorijama prošlog vijeka“, ocijenio je Putin.

Prema Putinovim riječima, sadašnje promjene u ekonomiji i međunarodnoj politici su tektonske i revolucionarne.

„SAD su proglasivši pobjedu u Hladnom ratu svoje interese proglasile svetim“, upozorio je predsjednik Rusije i dodao da je u takvim uslovima svijet postao nestabilan.

foto: twitter

„Šabloni u politici i ekonomiji ne funkcionišu, iako zapadne zemlje pokušavaju da ih nametnu“, tvrdi Putin.

Kaže da Zapad bez pardona nameće svoju etiku i kulturu, obuhvatajući sve oblasti, uključujući i sport.

Putin smatra da sve što se događa u svijetu nije posledica događaja poslednjih mjeseci, već je sve, kako kaže, počelo mnogo prije zbog neodgovorne politike država G7.

Predsjednik Rusije kaže da su rast cijena i problemi u energetici rezultat pogrešne politike SAD i EU. Smatra da je najveći doprinos rastu cijena u Evropi donijela pogrešna energetska politika.

„Sve češće slušam izraz ‘Putinova inflacija’. To je upućeno onima koji ne umiju da čitaju i pišu. Dejstva Rusije u Donbasu s tom inflacijom nemaju nikakve veze“, istakao je Putin.

Prema njegovoj ocjeni, vojna operacija Rusije u Ukrajini postala je „pojas za spasavanje“ za Zapad, koji je krivicu za sve svoje probleme svalio na Rusiju.

Putin kaže da su sankcije protiv Rusije nerazumne i nepromišljene, kao i da nisu uspjele da postignu svoj cilj – da na brzinu samelju rusku ekonimiju. Kaže da ruske vlasti korak po korak normalizuju ekonomsku situaciju.

„Evropska unija gubi globalnu konkurentnost zbog sankcija protiv Rusije za mnoge buduće godine, a tempo rasta evropske ekonomije se smanjuje“, tvrdi Putin.

Kaže da će sadašnja situacija u Evropi dovesti do eksplozije radikalizma, a u perspektivi do smjene elita.

Putin je ponovio da je „specijalna vojna operacija u Ukrajini“ bila iznuđena i neophodna i naglasio da će svi zadaci te operacije biti ispunjeni do kraja.