Radnicima vratiti slobodu i dostojanstvene plate

    1 godina pre 550 pregleda Izvor: dan.co.me

Promjenom vlasti u Crnoj Gori očekivanja radnika su da će se konačno početi raditi u njihovom interesu, a prije svega da dođe do povećanja zarada i slobode za sindikalno udruživanje, ocjenjuju predstavnici sindikata. Oni navode da taj proces svakako neće ići brzo jer nakon 30 godina uništavanja privrede, oporavak se ne može očekivati preko noći, te se za bolji položaj svih moramo svi zajedno potruditi.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa pri Savezu sindikata (SSCG) Nenad Rakočević kaže da od buduće Vlade prvenstveno očekuje potpuno drugačiji odnos prema sindikatima, a time i prema radnicima.

Ukoliko se ispoštuje javno izrečeno da će u Vladi, te dalje po dubini na funkcijama biti delegirani prioritetno stručni ljudi iz tih oblasti, a ne kao do sada dominantno po političkoj pripadnosti, možemo očekivati određene pozitivne promjene i pomake. Do sada sindikati i njihovi predstavnici nisu imali dovoljno poštovanja i razumijevanja od strane poslodavaca, a u okviru djelatnosti Sindikata uprave i pravosuđa to su Vlada i rukovodstva lokalnih samouprava. Može se slobodno reći da su za to najviše krivi sindikati sa svojim predstavnicima, kao i sami radnici Crne Gore kod kojih je postojao ogroman strah, možda negdje i neopravdan i nepotreban – navodi Rakočević.

On ističe da je potrebno konkretno primijeniti sve demokratske principe gdje će radnici moći kroz generalno slobodu bez ikakvog straha dati svoj puni radni doprinos, kao i doprinos državi, na primjer obavezno prijaviti svaki vid korupcije, kriminala i povrede zakona, a da nema posledice po sebe lično.

U budućnosti ne smije postojati bilo kakav revanšizam, osim striktne primjene zakona, pa ko se ogriješio o zakon, i te kako da odgovara, a ovo se odnosi i na sindikate i njihove predstavnike. Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore do sada je bio i ostaće u budućnosti socijalna opozicija. Od buduće vlade očekujemo nastavak započetih zajedničkih aktivnosti i poštovanje postignutih dogovora sa njihovim prethodnicima, a narodski rečeno prvi euro koji bude opredijeljen za neki sindikat, očekujemo da to bude usmjereno prema našim članovima. Razlog je i taj što u odnosu na druge sindikate, naši zaposleni ili članovi do sada su bili marginalizovani i što se tiče visine zarada i što se tiče rješavanja stambene problematike, kao i ostalih krucijalnih stvari – navodi Rakočević.

Prema ocjeni Predraga Spasojevića iz Sindikata UIKS-a nakon 30 godina konstantnog pada radničkih prava, urušavanja sistema vrijednosti, korupcije, otvorenog kriminala vlasti, očekivanja radnika od nove vlasti će biti velika. Međutim, kako navodi, pred nama je jedan veoma težak period, ekonomska kriza je pred vratima Crne Gore, a samim tim i socijalni problemi svih građana.

Sindikat će sada biti relaksiran uticaja DPS-a, tj. suzbijanja aktivnosti od strane funcionera na svim nivoima. Ono što smatram da bi bilo potrebno od strane nove vlasti, jeste da se napokon uspostavi primjena zakona na radne odsnose. Sindikati sada moraju da započnu borbu za vraćanje određenih prava i ako je zbog teške ekonomske situacije možda nemoguće brzo povećati zarade na dostojanstven nivo, barem bi trebalo omogućiti da se osnovna prava (koja nisu skupa) mogu koristiti. Prvo od prava koje treba insistirati da se vrati jeste pravo na štrajk, jer trenutni zakon ga praktično ne dozvoljava. Snažan zahtjev za povećanjem minimalne zrade na nivo od najmanje 55 odsto potrošačke korpe mora biti ispostavljen novoj vladi. Obaveznost isplate zarada i doprinosa u punom iznosu treba da bude bez izuzetka. Takođe se mora pojačati kapacitet inspekcije rada. Novoj vladi želim uspijeh u radu, ali znajte da vas je narod izabrao da riješite i ove probleme – navodi Spasojević.

Najnovije vijesti

CEDIS: Milionski projekti u Podgorici

23. septembra 2021. 15:10

Sjutra predstavljanje novih mjera

23. septembra 2021. 12:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26243 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11657 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10895 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10269 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9464 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8966 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8570 pregleda

Dječak se samo prekrstio i skočio

19. avgusta 2021. 8549 pregleda
%d bloggers like this: