Radoičić podnio ostavku: U Banjsku smo došli da ohrabrimo Srbe, nismo teroristi, već borci za slobodu 

    10 meseci pre 554 pregleda Izvor: Kosovo online
Foto: Screenshot (Youtube/RSE)

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić podnio je ostavku na tu funkciju i saopštio da je zajedno sa svojim sunarodnicima 24. septembra došao u Banjsku kako bi ohrabrio srpski narod u pružanju otpora Kurtijevom režimu, da sa tim nije bio upoznat niko iz struktura vlasti Srbije niti lokalnih političkih struktura sa sjevera KiM, i poručio da oni nisu nikakvi teroristi već borci za slobodu. 

Radoičićevo obraćanje javnosti, koje je pročitao advokat Goran Petronijević, prenosimo u celosti:

„Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen 1978, u Peći na Kosovu i Metohiji u Republici Srbiji, zbog mnogobrojnih spekulacija koje su se pojavile, ovim putem obaveštavam celokupnu javnost, da sam zajedno sa mojim sunarodnicima sa severa KiM dana 24. septembra 2023. došao na sever KiM u predelu sela Banjska. Razlog našeg vraćanja je bio da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima, zaštiti našeg naroda koji je tom teroru svakodnevno izložen i stvaranju uslova za ostvarenje sna o slobodi mog naroda na severu Kosova i Metohije. 

Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do njegovih brojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora. Ovaj moj čin nije imao nikakav drugi karakter, niti nameru i nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. 

O ovome nisam obaveštavao nikoga iz struktura vlasti Republike Srbije, niti iz lokalnih političkih struktura sa severa Kosova i Metohije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć, jer smo već do tada imali različite stavove po pitanju dosadašnjih metoda otpora Kurtijevom teroru. 

Nakon što je narod u više navrata pružio otpor teroru Kurtijevog režima, zbog povinovanja političkim razlozima smirivanja situacije smo se u više navrata povlačili bez ostvarenog vidljivijeg rezultata jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprineti deeskalaciji, a da će Kfor i međunarodna zajednica preduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda. Međutim, ovako naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju i stvaranje uslova za pregovore, već kao slabost. Kao rezultat toga iz dana u dan su se pojačavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje su nelegalno okupirale sever Kosmeta u vidu upucavanja, prebijanja civila, bezrazložnog hapšenja, demonstracije sile i zastrašivanja srpskog naroda. Jednostavno, sve ove metode otpora koje su do sada primenjivane nisu dale nikakvo poboljšanje života srpskog naroda, već, naprotiv, pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima. 

U takvoj atmosferi sam se odlučio za ovaj čin jer su Kosovo i Metohija moja zemlja, moja kuća, sastavni su deo moje države Republike Srbije i nasilno se od nas otimaju, a srpski narod se proganja sa konačnom namerom da se etnički Kosovo i Metohija od Srba potpuno očisti. Zato smo bili primorani da pokušamo da zaustavio proganjanje srpskog naroda i zaštitimo živote naših porodica i naših sugrađana i istovremeno skrenemo pažnju i prištinskom režimu i međunarodnoj zajednici da ovakav Kurtijev teror srpski narod neće više da trpi.

Do stradanja policajca je došlo slučajno, nakon čega je počeo žestok okršaj sa obe strane u kojem su poginula naša trojica drugova – heroja, koji su svoj život dali za slobodu i očuvanje Kosova i Metohije.

Njihova plemenita žrtva nikada neće biti zaboravljena.

Neka svima bude jasno da nismo nikakvi teroristi, već borci za slobodu sopstvenog naroda.

Još jednom javno naglašavam da moj povratak na sever Kosova i Metohije 24. septembra 2023. godine nije imao nikakve veze sa mojim prethodnim političkim angažmanom u okviru Srpske liste. Takođe, ovim putem obaveštavam javnost da podnosim neopozivu ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste.

Spreman sam da se u vezi sa ovim događajima odazovem pozivu nadležnih organa Republike Srbije. Živela Srbija!“, naveo je Radoičić u obraćanju javnosti.